Naslovnica Novo Lavrov: Gdje ima dima, ima i vatre

Lavrov: Gdje ima dima, ima i vatre

Lavrov: Gdje ima dima, ima i vatre
Lavrov: Gdje ima dima, ima i vatre

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da tvrdnje visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Borella da je Evropska unija postala ozbiljna vojna sila prvenstveno predstavljaju samo riječi, ali i da gdje ima dima ima i vatre.

“To su, vjerovatno i prije svega, samo riječi, ali nema dima bez vatre”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Rijadu.

Prema njegovim riječima, zaista postoji toliko snažnu rusofobno krilo u EU, koje godinama efikasno nameće svoj stav svima ostalima, iskorištavajući princip solidarnosti i konsenzusa.

Lavrov je istakao da pomenuto krilo “pojačava svoje aktivnosti”, javio je TASS.

“Izjave Borella, uprkos neprikladnosti ratobornih riječi koje dolaze iz usta šefa diplomatije EU, odražavaju trend koji agresivna manjina nameće cijeloj Uniji”, naglasio je Lavrov.

Ruski ministar napomenuo je da je ideal pomenute manjine “militarizovana EU kao dodatak NATO-u”.

Izjave njemačkog kancelara Olafa Scholza o namjeri Njemačke da postane glavna vojna sila EU, prema ocjeni Lavrova, dokazuju novu “aspiraciju za dominacijom” u toj zemlji, uz napomenu da su posmatrači već izrazili “ozbiljnu zbunjenost” time što su takve riječi došle od njemačkog lidera.

“To budi određene misli jer je to daleko od jedinog dokaza ponovne pojave težnji za dominaciju u Njemačkoj”, upozorio je Lavrov.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime