Naslovnica Novo Lavrov suočen s činjenicama o žrtvama u Ukrajini: Rusija nije čista, ali...

Lavrov suočen s činjenicama o žrtvama u Ukrajini: Rusija nije čista, ali se mi ne stidimo

Lavrov suočen s činjenicama o žrtvama u Ukrajini: Rusija nije čista, ali se mi ne stidimo
Lavrov suočen s činjenicama o žrtvama u Ukrajini: Rusija nije čista, ali se mi ne stidimo

Otkako je ruska vojska napala Ukrajinu prije skoro četiri mjeseca, hiljade civila je ubijeno, a cijeli gradovi pretvoreni su u ruševine, ali u četvrtak je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov komentarisao invaziju kazavši da nije onako kako se čini.

“Mi nismo izvršili invaziju na Ukrajinu”, tvrdi on.

“Proglasili smo specijalnu vojnu operaciju jer nismo imali apsolutno nikakav drugi način da objasnimo Zapadu da je uvlačenje Ukrajine u NATO kriminalni čin”, rekao je on na početku svog intervjua za BBC.

Ponovio je zvanični stav Kremlja da u Ukrajini ima nacista. Ruski zvaničnici često tvrde da njihova vojska “denacifikuje” zemlju.

Gospodin Lavrov je nedavno izazvao uzbunu kada je pokušao da opravda nacističku uvredu u vezi sa ukrajinskim predsjednikom, koji je Židov, iznošenjem smiješne tvrdnje da Adolf Hitler ima “židovsku krv”.

Novinar mu je citirao zvanični izvještaj Ujedinjenih nacija o ukrajinskom selu Jahidne, u oblasti Černigova, u kojem se navodi da su “360 stanovnika, uključujući 74 djece i pet osoba sa invaliditetom, prisiljene ruske oružane snage da ostanu 28 dana u podrumu škole… Nije bilo toaleta, vode… 10 starijih ljudi je umrlo”.

“Velika je šteta”, rekao je gospodin Lavrov, “ali međunarodne diplomate, uključujući visokog komesara UN-a za ljudska prava, generalnog sekretara UN-a i druge predstavnike UN-a, izloženi su pritisku Zapada. I vrlo često se koriste za širenje lažnih vijesti koje širi Zapad”, rekao je Lavrov.

Zatim je odgovorio da “Rusija nije čista. Rusija je to što jeste. I ne stidimo se da pokažemo ko smo”.

Komentarisao je brojne sankcije koje su uvedene Rusiji i njemu lično.

“Mislim da više nema ni prostora za manevar”, rekao mi je gospodin Lavrov, “jer i premijer Boris Džonson i Liz Trus otvoreno kažu da treba da pobijedimo Rusiju, da Rusiju treba da natjeramo na koljena. Hajde, onda, uradite to!”

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime