Naslovnica Novo Stoltenberg se obratio Turskoj: Moramo biti zajedno u ovom historijskom trenutku

Stoltenberg se obratio Turskoj: Moramo biti zajedno u ovom historijskom trenutku

Stoltenberg se obratio Turskoj: Moramo biti zajedno u ovom historijskom trenutku
Stoltenberg se obratio Turskoj: Moramo biti zajedno u ovom historijskom trenutku

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak navečer da se uzmu u obzir rezerve Turske prema ulasku Finske i Švedske u odbrambeni savez.

“Turska je cijenjena saveznica i potrebno je odgovoriti na sve sigurnosne probleme. Moramo stajati zajedno u ovom historijskom trenutku”, napisao je Stoltenberg na Twitteru nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, prenosi Hina.

Švedska i Finska su najavile da će kroz par dana podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a na to ih je potaklo mijenjanje geopolitičke klime u Evropi nakon početka ruskog napada na Ukrajinu krajem februara.

“Turska ne može reći ‘da’ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće”, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi RIA Novosti.

Ponovio je da obje zemlje podržavaju “terorističke organizacije”, uključujući Kurdsku radničku stranku PKK koja je zabranjena u Turskoj te kurdsku miliciju YPG u Siriji. Erdogan je ranije poručio da su “skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije”.

Tokom sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu u nedjelju, Cavusoglu je osudio nekoliko zemalja članica NATO-a zbog ograničavanja izvoza oružja u Tursku zbog njene borbe protiv tih grupa.

Nije posve jasno šta će spriječiti Tursku da uloži veto na članstvo Finske i Švedske u NATO-u, ali diplomati vjeruju da bi istupi tih zemalja o borbi protiv terorizma i izvozu oružja mogli odigrati važnu ulogu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime