Naslovnica Novo Liderka bjeloruske opozicije: Ako pošalje vojsku u Ukrajinu, za Lukašenka će to...

Liderka bjeloruske opozicije: Ako pošalje vojsku u Ukrajinu, za Lukašenka će to značiti kraj

Liderka bjeloruske opozicije: Ako pošalje vojsku u Ukrajinu, za Lukašenka će to značiti kraj

Liderka bjeloruske opozicije Sviatlana Tsihanouskaja održala je govor u Evropskom parlamentu gdje se osvrnula na eventualno učešće bjeloruskih trupa u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U svom govoru, Tsihanouskaja je poručila kako bi eventualno slanje bjeloruske vojske ujedno značilo i kraj za predsjednika ove države Aleksandra Lukašenka.”Bjeloruski vojnici ne žele da se borie protiv Ukrajinaca. Mijenjaju stranu ili bježe. Lukašenka se mora stalno podsjećati da će platiti visoku cijenu ako podrži napad Rusije slanjem trupa”, rekla je ona.

Između ostalog, liderka bjeloruske opozicije uporedila je moć Lukašenka s tronošcom.

“Te tri noge podrazumijevaju podršku Vladimira Putina, mašinu za nasilje i novac. Mašinerija nasilja podržava Lukašenkov režim jer mu garantuje dominantan položaj i ekonomsku korist. Ipak, ona ne podržava uvlačenje Bjelorusije u rat”, pojasnila je Tsihanouskaja.

Na kraju svog govora, naglasila je kako se nada da će vlada u egzilu, koja okuplja opozicione snage Bjelorusije na čijem se čelu upravo nalazi ona, dobiti status zvanične vlade Bjelorusije u inostranstvu.

“Nemojte zvati Lukašenka predsjednikom ili njegovu vladu vladom Bjelorusije. Radi se o Lukašenkovoj vladi, a ne o Bjelorusiji”, zaključila je.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime