Naslovnica Novo Liz Truss favorit u utrci za novog premijera Velike Britanije

Liz Truss favorit u utrci za novog premijera Velike Britanije

Liz Truss favorit u utrci za novog premijera Velike Britanije
Liz Truss favorit u utrci za novog premijera Velike Britanije

Iako je na početku kampanje svega par članova Konzervativne stranke podržavalo Liz Truss za novu premijerku Velike Britanije, sada se čini da postoji svijest o neizbježnosti njene konačne pobjede.

Za mnoge članove koji će glasati za Truss ne radi se povjerenju u njene sposobnosti nego suprostavljanju njenom rivalu Rishi Sunaku kojem se zamjera “izdaja” Borisa Johnsona.Prema anketama, Liz Truss ima podršku 47% članova Konzervativne stranke koji će glasati za novog premijera i lidera stranke, dok Sunaka podržava 42%.

Prošle sedmice prema anketi YouGov podrška Truss u odnosu na Sunaka je bila veća za čak 24%. Ipak, manje entuzijastična izborna baza znači da bi Truss mogla biti i ranjiva, prenosi Reuters.

Novog premijera Velike Britanije izabrati će članovi Konzervativne stranke, njih oko 200.000 koji će putem pošte glasati. Rezultati će biti poznati petog septembra.

U slučaju pobjede, Truss će biti treća premijerka Velike Britanije u historiji, nakon Margaret Thatcher i Thesese May. Posljednjih osam godina obavljala je razne poslove u vladi Velike Britanije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime