Naslovnica Novo Lukašenko: Sastanak Putina i Zelenskog je moguć

Lukašenko: Sastanak Putina i Zelenskog je moguć

Lukašenko
Lukašenko

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je kako se u budućnosti može očekivati sastanak između Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, ali da se prije toga moraju osigurati određeni preduslovi.

Tokom današnjeg sastanaka s članovima Vijeća sigurnosti i rukovodstvom Vijeća ministara, Lukašenko je iskoristio priliku da se još jednom osvrne na zasluge Bjelorusije u organizaciji pregovora između ukrajinske i ruske delegacije.

Također, pohvalio je i pristup delegacija koje su prema njegovom mišljenju ozbiljno shvatile zadatak.

“Liderima Ukrajine i Rusije mora se odati posebno priznanje za organizaciju ovog sastanka koji je održan u Pripjatu. Ovo je Putinova zasluga. Mogao je odustati od pregovora i reći ‘Ko ih j…’, ali to nije učinio. Naravno, pregovori su i zasluga Zelenskog, nisam očekivao da će pristati”, rekao je Lukašenko.

U kontekstu organizacije pregovora, Lukašenko se osvrnuo i na njegov telefonski razgovor sa predsjednikom Turske, Erdoganom.

“Rekao sam turskom predsjedniku sljedeće: Ti si prijatelj s Putinom, u zagrljaju si sa Zelenskim. Zašto ih ja trebam zvati? Onda mi je Erdogan rekao kako se mora učiniti sve da se Zelenski sastane s Putinom”, rekao je Lukašenko.

Ipak, naglašava kako se za taj sastanak moraju stvoriti preduslovi.

“Ovi pregovori delegacija su važni kao polazna platforma za mogući susret dva predsjednika. Da bi se ovaj sastanak održao, delegacije obje zemlje moraju pripremiti pitanja za diskusiju, uključujući i oblasti kao što su demilitarizacija i denacifikacija”, mišljenja je Lukašenko.

Ukoliko se delegacije dogovore oku ključnih pitanja, Lukašenko smatra kako je sastanak Putina i Zelenskog i više nego moguć.

“Ako bude napretka po ovim pitanjima, siguran sam da će dva predsjednika sjesti i potpisati sporazume”, poručio je Lukašenko.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime