Naslovnica Novo Macron: Dolazi teška zima

Macron: Dolazi teška zima

Macron: Dolazi teška zima
Macron: Dolazi teška zima

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron upozorio je Francuze da će morati da podnesu žrtovvanje i da se suočavaju sa onim što je nazvao “kraj izobilja”. Macron je ove prognoze iznio na prvoj sjednici vlade nakon ljetne pauze.

Macron je govoreći pred ministrima u Elizejskoj palači, rekao da je zemlja na “ključnoj tačci” i da se suočava s teškom zimom i novom erom nestabilnosti uzrokovanom klimatskim promjenama i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Njegov upozoravajući i sumoran govor, koji su protivnici odmah kritizirali kao loše procijenjen i preziran prema nezaposlenima i siromašnima u zemlji koji su se već žrtvovali, došao je nakon ljeta obilježenog ekstremnim temperaturama, raširenim šumskim požarima, sušom i olujama.

Upozorio je Francuska i Francuzi prolaze kroz niz kriza od koje je svaka gora od posljednje.

“Ono što trenutno živimo je neka vrsta velike prekretnice ili velikog preokreta, živimo kraj onoga što se moglo činiti erom izobilja, kraj obilja proizvoda tehnologije koji su se činili uvijek dostupni, kraj obilja zemlje i materijala uključujući vodu,” kazao je Macron.

Upozorio je i da su Francuska, Evropa i svijet možda bili previše bezbrižni oko prijetnji demokratiji i ljudskim pravima te usponu neliberalnih i jačanju autoritarnih režima.

Philip Martinez, generalni sekretar moćnog CGT sindikata, kazao je kako Macronovi komentari nisu na mjestu i da mnogi Francuzi nikada nisu imali izobilje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime