Naslovnica Novo Mariupolj: Ako nam se nešto desi, nemojte nas zaboraviti

Mariupolj: Ako nam se nešto desi, nemojte nas zaboraviti

Mariupolj
Mariupolj

Lučki grad Mariupolj na jugu Ukrajine od samog početka ruske invazije na ovu državu predstavlja jedan od ključnih centara nad kojim Rusija želi uspostaviti kontrolu i time u potpunosti odvojiti Ukrajinu od pristupa Azovskom moru.

Prema posljednjim informacijama, ruske trupe se prema Mariupolju kreću iz dva smjera i to iz pravca Krima, tačnije Melitopolja i Berdjanska, gradova koje su ruske trupe zauzele u prethodnim danima.

S druge strane, ofanziva na Mariupolj se vrši i iz pravca regije Donbas koja je od ranije pod kontrolom ruskih trupa, ali i vojnika samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk.

Ministarstvo odbrane Rusije se danas oglasilo povodom situacije na južnom frontu te su istakli kako ruske snage kontrolišu čitavu obalu Azova do grada Mariupolja.

Kako se navodi, ruske trupe su se spojile sa snagama samoproglašene republike Donjeck čime su uspjeli blokirati Mariupolj. Povodom situacije u i oko grada, oglasili su se i zvaničnici Mariupolja te su istakli kako su ruske trupe već bombardovale određene dijelove grada.

“Struja je isključena i Mariupolju nakon napada ruskih snaga. Grad je pod velikim pritiskom neprijatelja, ali se još drži”, naveli su zvaničnici.

Kada je riječ o napadima koji se mogu očekivati tokom noći i u srijedu, brojni novinari ističu kako se u ovom gradu može očekivati borba za svaku kuću.

“Mariupolj će biti pod opsadom ruskih snaga večeras. Bitka za grad će biti krvava i očekuje se borba za svaku kuću”, piše Thomas van Linge, jedan od novinara koji prati situaciju na ovom dijelu fronta.

Također, povodom situacije oko Mariupolja oglasio se i novinar britanskog Telegrapha Roland Oliphant koji je naveo kako je dobio poruku od ukrajinskog vojnika koji se trenutno nalazi u Mariupolju.”Ako nam se nešto dogodi, nemojte nas zaboraviti. Okruženi smo u Mariupolju i ne možemo nigdje izaći”, stoji u poruci koju je objavio Oliphant.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime