Naslovnica Novo Moskovska berza bilježi najveći pad još od 2008. godine

Moskovska berza bilježi najveći pad još od 2008. godine

Moskovska berza
Moskovska berza

Posljednja eskalacija sukoba na istoku Ukrajine i večerašnja odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina o priznavanju Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika, utjecala je i na kretanja na Moskovskoj berzi koja je tokom dana zabilježila drastičan pad.

Prema pisanju ruskog lista Kommersant, dešavanja tokom današnjeg dana dovela su do panične rasprodaje na ruskom finansijskom tržištu zbog čega je Moskovska berza doživjela pad.

“Tokom trgovanja, indeks Moskovske berze pao je za više od 14% što nije zabilježeno još od krize 2008. godine. Povećani rizici od početka rata u Ukrajini primoravaju međunarodne i ruske investitore da prodaju imovinu u rubljama”, navodi ruski list.

Kako se navodi, pad berze uslijedio je već u prvim satima današnjeg trgovanja. U prvom satu, indeks je izgubio 2,6 – 2,8% svoje vrijednosti, a situacija se naglo pogoršala nakon što je glasnogovornik Kremlja najavio vanredni sastanak Vijeća sigurnosti Rusije.

“Niko ne želi da se ponovi situacija tokom krize na Krimu, kada je rublja naglo pala kao odgovor na događaje koji su se desili”, rekao je Evgenije Šilenkov, zamjenik generalnog direktora kompanije Veles Capital Investment.

Dodatni pad na berzi uslijedio je i nakon što su lideri Donjecka i Luganska uputili apel predsjedniku Rusije da prizna nezavisnost ovih ukrajinskih regija.

“Nakon toga je krenuo još jedan val prodaje na tržištu. Inače, u Sjedinjenim Američkim Državama ponedjeljak je na berzama slobodan dan, a do pada su danas najviše doprinijeli evropski i domaći investitori”, navodi se iz ove kompanije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime