Naslovnica Novo Rusija priprema lažni referendum za Ukrajince na okupiranim područjima

Rusija priprema lažni referendum za Ukrajince na okupiranim područjima

Rusija priprema lažni referendum za Ukrajince na okupiranim područjima
Rusija priprema lažni referendum za Ukrajince na okupiranim područjima

Rusija planira “inscenirani referendum” u gradu Hersonu na jugu zemlje s ciljem opravdavanja okupacije, navodi se u najnovijem izvještaju britanskog Ministarstva odbrane.

U njemu će se Ukrajinci izjasniti da je grad ključan za ruski cilj uspostavljanja kopnenog mosta do poluostrva Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine, i da prihvaćaju rusku dominaciju južnom Ukrajinom.


Dodaje se da Rusija koristi ovu taktiku kako bi retrospektivno opravdala zauzimanje Krima.

Herson je jedini veći grad koji je Rusija uspjela zauzeti otkako je izvršila invaziju krajem februara. Ali neke okolne oblasti su od tada ponovo zauzele ukrajinske trupe, a borbe u regionu se nastavljaju.U međuvremenu, u Kijevu borave šef State Departmenta Antony Blinken i ministar odbrane SAD-a Lloyd Austin. Ukrajinski zvaničnici su sastavili listu oružja koje im je hitno potrebno uključujući protivraketne sisteme, protivavionske sisteme, oklopna vozila i tenkove.

Sjedinjene Države i NATO saveznici pokazali su sve veću spremnost da isporuče bolju opremu i naprednije sisteme naoružanja. Velika Britanija je obećala da će poslati vojna vozila i razmatra isporuku britanskih tenkova Poljskoj kako bi oslobodila Varšavu tenkova T-72 ruskog dizajna koje bi poslali za Ukrajinu.

Evropska unija također priprema “pametne sankcije” protiv uvoza ruske nafte, moguće neki oblik naftnog embarga, izvještava u ponedjeljak The Times, pozivajući se na izvršnog potpredsjednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime