Naslovnica Vijesti BiH Senator Chris Murphy za CNN: U BiH je danas gore nego što...

Senator Chris Murphy za CNN: U BiH je danas gore nego što je bilo nakon rata

Senator Chris Murphy za CNN: U BiH je danas gore nego što je bilo nakon rata
Senator Chris Murphy za CNN: U BiH je danas gore nego što je bilo nakon rata

Američki senator Chris Murphy koji trenutno boravi u posjeti BiH gostovao je na CNN-u te je u razgovoru sa Cristiane Amanpour komentarisao i stanje u našoj zemlji.

Ovaj demokrata smatra da je ovo vrijeme kada su mnogi zabrinuti za BiH i da je ta poruka poslana svim političkim liderima uključujući i Milorada Dodika.“Ovo je vrlo zabrinjavajuće vrijeme za BiH i znam da je pažnja svijeta trenutno s pravom usmjerena na Ukrajinu, ali kako se Putin vraća da izvede korner, on će tražiti druga mjesta da pokuša da ostvari pobjede. A jedna od njih bi mogla biti i BiH”, rekao je senator Murphy CNN-u.

Smatra da je danas stanje krhkije nego što je bilo nakon rata.

“Imate srpskog lidera, člana Predsjedništva Milorada Dodika, koji prijeti da će se povući iz vlasti i uspostaviti vlastite srpske institucije što bi lako moglo dovesti do sukoba koji bi mogao prerasti u nasilje. I ovaj region bi mogao ponovo biti u ratu”, istakao je Murphy.

Kazao je i kako je grupa senatora koji su posjetili našu zemlju danas, prenijela poruku političarima da treba da sjednu i pronađu put do funkcionalne federalne države.

Za Srbiju je rekao kako joj neutralnost u vanjskoj politici neće pomoći te da se Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije mora odlučiti na pridruživanje u sankcijama koje je EU uvela Rusiji ukoliko želi biti dio evropske porodice.

Podsjećamo da su danas članovi Komiteta za vanjske poslove Senata SAD-a Chris Murphy, Jeanne Shaheen, Thom Thillis i Michael Murphy stigli u posjetu Bosni i Hercegovini i tom prilikom održali više sastanaka tokom kojih su naglasili kako će Senat izvijestiti o važnosti kontinuiranog angažmana američke administracije u BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime