Naslovnica Novo Naftali Bennett se povlači iz politike, neće se kandidovati na izborima u...

Naftali Bennett se povlači iz politike, neće se kandidovati na izborima u Izraelu

Naftali Bennett se povlači iz politike, neće se kandidovati na izborima u Izraelu
Naftali Bennett se povlači iz politike, neće se kandidovati na izborima u Izraelu

Premijer Izraela Naftali Bennett saopćio je večeras kako se neće kandidovati na predstojećim parlamentarnim izborima te da se povlači iz političkog života Izraela.

Kako je saopštio odlazeći premijer, on će do izbora koji bi se trebali održati tokom jeseni ostati na funkciji zamjenika premijera, a u emotivnom obraćanju naciji izjavio je kako je ponosan na postignuća izraelske vlade.

“Neću se kandidovati na predstojećim izborima, ali ću ostati lojalan vojnik ove države u kojoj sam služio kao vojnik, oficir, ministar i premijer. Služenje ovoj zemlji je moja sudbina”, rekao je Bennett.

Poručio je kako će iza sebe ostaviti jaku državu.

“Završavam posao kao osoba koja je godinu obavljala funkciju premijera. Hvala Bogu, ostavljam iza sebe jaku i sigurnu zemlju. Vlada na čijem sam čelu uradila je mnogo više za godinu nego prethodne vlade za cijeli mandat. Dokazali smo da postoji zajedničko dobro i da je moguće držati se dogovora. Ako budemo ujedinjeni, niko nas ne može savladati”, poručio je.

Povodom Bennettove odluke oglasili su se i brojni izraelski političari te su naveli kako se on može definirati kao pravi izraelski patriota.

“Bio je dobar premijer koji je zemljom upravljao na državnički način. Radili smo u punoj saradnji za dobrobit Izraela i njegovih građana. Naftali, hvala ti i sretno”, rekao je ministar pravde Gideon Saar.

Ministar zdravstva i šef ljevičarske stranke Meretz Nitzan Horovitz također je izjavio kako se Bennett može opisati kao vrijedan političar.

“Bilo je nesuglasica, ali otkrio sam vrijednu osobu koja zaista brine o javnosti. Njegovi stavovi nisu i moji i to je jasno, ali ga jako cijenim. Izrael je u prethodnoj godini predvodila dobra vlada, a to je njegova zasluga”, rekao je šef stranke Meretz.

Osim toga što je saopćio da se neće kandidovati na izborima, Bennett je najavio i odlazak s predsjedničke funkcije u stranci Yamina te je naglasio kako će vodstvo stranke nakon toga preuzeti njegova dugogodišnja saradnica Ayelet Shaked koja je u odlazećoj vladi obavljala funkciju ministrice unutrašnjih poslova.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime