Naslovnica Novo Nastavljena isporuka gasa zemljama južne Evrope preko turskog toka

Nastavljena isporuka gasa zemljama južne Evrope preko turskog toka

Nastavljena isporuka gasa zemljama južne Evrope preko Turskog toka
Nastavljena isporuka gasa zemljama južne Evrope preko Turskog toka

Ruska kompanija Gazprom saopćila je kako će nastaviti isporuku gasa putem turskog toka nakon što su završeni radovi na godišnjem održavanju ovog gasovoda.

Iako je u određenom periodu isporuka gasa putem Turskog toka bila obustavljena, što su mnogi protumačili kao ruske kontramjere na sankcije koje je Zapad uveo Moskvi, iz Gazproma ističu kako je isporuka gasa obustavljena zbog redovnog održavanja.

“Završeni su planirani radovi na održavanju gasovoda Turski tok, a koji su planirani da se izvode od 21. do 28. juna. Transport gasa nastavljen je večeras u 20 sati”, navodi se u saopćenju.

Rusija gas Turskoj isporučuje kroz dva gasovoda preko Crnog mora. Plavi tok pušten je u rad početkom 2003. godine i ima projektni kapacitet za isporuku 16 milijardi kubnih metara gasa na godišnjem nivou.

Izvozni gasovod Turski tok sastoji se od dva voda od kojih je jedan predviđen za snabdijevanje gasom turskih potrošača, a drugi za snabdijevanje gasom zemalja na jugu i jugoistoku Evrope uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Ukupni kapacitet Turskog toka iznosi 31,5 milijardi kubnih metara, a sa radom je počeo u januaru 2020. godine.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, naša država gas putem Turskog toka dobija tako što jedna od izlaznih tačaka ovog gasovoda iz Srbije ulazi u BiH te se dalje distribuira prema potrošačima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime