Naslovnica Novo Njemačka obustavila certifikaciju plinovoda “Sjeverni tok 2” – Šta čeka Evropljane?

Njemačka obustavila certifikaciju plinovoda “Sjeverni tok 2” – Šta čeka Evropljane?

Sjeverni tok 2
Sjeverni tok 2

Nakon što je Njemačka odlučila da privremeno obustavi certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2, cijela Evropa strahuje kako će se to odraziti na cijene ovog energenta.

Energija je jedno od ključnih političkih pitanja na Starom kontinentu, a njene znatne količine se distribuiraju iz Rusije. Već ove zime su cijene plina bile rekordne, a rusko-ukrajinska kriza je razlog za bojazan od toga da će one biti još više.

Cijene su od posljednjeg Božića nešto niže, ali su znatno više u odnosu na 2020. godinu. Međutim, analitičari ne očekuju da će odluka Njemačke o privremenoj obustavi certifikacije Sjevernog toka 2 ove zime dramatično uticati na cijene plina. Ranije se pretpostavljalo da ovaj plinovod neće biti u funkciji prije druge polovine ove godine.

Zamjenik predsjedavajućeg Sigurnosnog vijeća Rusije Dmitri Medvedev je jučer, 22. februara, izjavio da će Evropljani zbog odluke Njemačke uskoro plaćati 2.000 eura po 1.000 kubnih metara plina. Analitičar Tom Marzec-Manser je ukazao da bi to bilo 20% više u odnosu na rekordnu cijenu ovog energenta iz decembra 2021.

No, Evropa je sada u nešto boljoj situaciji, u odnosu na nekoliko mjeseci ranije, jer je ovaj i prošli mjesec uvezla veće količine tečnog zemnog plina (LNG). Na to je ukazao i direktor za energiju, klimu i resurse pri Evroazijskoj grupi Henning Gloystein. Olakšavajuća je okolnost i ta što je zima relativno blaga.

LNG iz Sjedinjenih Američkih Država i Katara će pomoći Evropi da prebrodi eventualne dodatne teškoće u distribuciji plina iz Rusije. Međutim, veliki bi problem bio ako bi Rusija u potpunosti obustavila snabdijevanje plinom, a kao reakcija na sankcije Zapada, piše CNN.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime