Naslovnica Vijesti Svijet Nova vrsta ceste sa klimatizacijskim sistemom se testira u Njemačkoj

Nova vrsta ceste sa klimatizacijskim sistemom se testira u Njemačkoj

nova vrsta ceste

U Njemačkoj trenutno testira nova vrsta ceste koja bi imala u svom sastavu klimatizacijski sistem.

Već su započeli građevinski radovi na prometnici Köln-Istok, gdje će se prvo testirati novi sistem, objavio je Federalni institut za autoceste (BASt)

Nijemci rade na tehnologiji koja bi trebala osigurati ceste bez rupa.

Svi znamo da zbog temperaturnih promjena ceste ljeti pucaju. Zimi su klizave, a sol i ralice ne pomažu u očuvanju površine kolnika. Pojava pukotina i rupa utječe na trajnost cesta, ali i na sigurnost prometa. Sve to su razlozi zbog kojih u Njemačkoj pokreću projekt kojim se želi utvrditi može li ugradnja svojevrsnog klimatizacijskog sistema u prometnicu biti rješenje za trajnost prometnica, prenosi Index.

Već su započeli građevinski radovi na prometnici Köln-Istok, gdje će se prvo testirati novi sistem, objavio je Federalni institut za autoceste (BASt). Ideja je ugradnja sistema cijevi kroz koje prolazi geotermalna voda i tako pomaže ljeti u hlađenju, a zimi u grijanju prometnica. Paralelno se testira i još jedna tehnologija.

nova vrsta ceste
Nova vrsta ceste sa klimatizacijskim sistemom se testira u Njemačkoj

Bit će izgrađeno pet ispitnih polja i jedno referentno polje na dužini od 55 metara. Svako polje ima različite sustave kontrole temperature ceste, a pritom će dva polja koristiti vodu kao medij. Preostala tri polja će imati zračne komore.

Učinak ovog svojevrsnog klima-uređaja će se pratiti kroz naredne tri godine putem osjetnika temperature i termovizijskih kamera.

nova vrsta ceste
Nova vrsta ceste sa klimatizacijskim sistemom se testira u Njemačkoj

Pokaže li se ovakav sustav učinkovit, velike su šanse da bude ugrađen na najkritičnijim dionicama poput izlazaka iz tunela, zavoja i sl.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime