Naslovnica Vijesti Novo ograničenje brzine vožnje u Parizu: Ne smije se voziti brže od...

Novo ograničenje brzine vožnje u Parizu: Ne smije se voziti brže od 30 km/h u gotovo cijelom gradu

ograničenje brzine vožnje

OD DANAS u gotovo cijelom Parizu vrijedi ograničenje brzine vožnje od 30 kilometara na sat, a odredba se ne odnosi na periferiju i nekoliko najvažnijih žila kucavica poput bulevara Maréchaux i važnih prometnica u zapadnom Parizu.

Mjeru podržava većina Parižana i Parižanki, no snažno joj se protive stanovnici regije Ile-de-France, piše Le Parisien.

Treba podsjetiti da je i prije uvođenja ove mjere na 60 posto pariških prometnica brzina bila ograničena na 30 km/h.

Stanovnici Pariza morat će se naviknuti na to da od ponedjeljka na većini prometnica metropole vrijedi novo ograničenje brzine od 30 km/h, a brzinom od 50 km/h automobili će se moći kretati samo na određenom broju prometnica.

To će se odnositi na obilaznicu Périphérique i još nekoliko žila kucavica poput bulevara Maréchaux, dvaju dijelova prometnica uz Seineu. Isto vrijedi za avenije Bois de Boulogne i Vincennes te važne prometnice u zapadnom dijelu grada, a to su avenije Champs-Elysées, Foch, Grande Armée, rue Royale te prometnice u 12. i 14. arondismanu.

Koji je cilj?

Popis je objavljen na internetskim stranicama Grada Pariza.

Svrha nove mjere je poboljšati sigurnost cestovnog prometa i smanjiti zagađenje bukom, broj prometnih nesreća i poboljšati protočnost prometa.

Procjenjuje se da će se novim ograničenjem brzine razina buke smanjiti za tri decibela te da će se istodobno prepoloviti broj nesreća i smrtnih slučajeva na gradskim prometnicama.

Premda mjere podržava velika većina stanovnika glavnoga francuskog grada, problem bi mogao nastati na periferiji i u okruženju Pariza gdje se zahtijeva ograničenje brzine vožnje od 50, odnosno 70 km/h.

Index.hr

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime