Naslovnica Vijesti BiH NOVO SAMOUBISTVO NA ISTOJ LOKACIJI! Četvti suicid u Banjaluci za samo mjesec...

NOVO SAMOUBISTVO NA ISTOJ LOKACIJI! Četvti suicid u Banjaluci za samo mjesec dana – zabrinjavajuća statistika

samoubistvo

Još jedan pacijent se ubio u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Prema saznanjima, u nedelju u jutarnjim časovima u Klinici za psihijatriju UKC Srpske ubio se pacijent M.M. (67).

Ovu informaciju su potvrdili i u Policijskoj upravi Banjaluka, ali u Službi za odnose sa javnošću UKC Srpske pokušali su da prikriju ovu informaciju.

– U proteklih 10 dana nije evidentirano nijedno samoubistvo ili pokušaj samoubistva u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske – odgovorili su kratko iz UKC RS.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da im je ovaj slučaj prijavljen u nedjelju u jutarnjim časovima.

– Policiji je prijavljeno da je 23. maja oko 7.30 pacijent izvršio samoubistvo u Klinici za psihijatriju UKC RS. Na licu mjesta obavljen je uviđaj i utvrđeno je da nema elemenata krivičnog djela. O svemu je obavešten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka – pojasnila je portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić.

Prema saznanjima, samoubistvo je počinjeno na način da se pacijent objesio u toaletu klinike.

– Nakon jutarnje vizite, pacijent je uzeo plahtu sa svog kreveta i otišao u toalet klinike. Tu je jedan deo plahte prebacio preko vrata koja je zatim zatvorio. Na drugom dijelu plahte napravio je omču koju je zatim stavio oko vrata i objesio se – pojasnio je izvor.

On je dodao da je njegovo tijelo pronašla medicinska sestra, koja je zajedno s doktorom pokušala da ga oživi, ali nisu uspjeli.

– Sve je prijavljeno policiji, koja je izašla na lice mjesta. Tokom uviđaja i pregleda tijela utvrđeno je da nema nikakvih povreda koje bi ukazivale da se možda radi o krivičnom djelu – istakao je sagovornik.

Identične smrti

Ovo je četvrto samoubistvo koje je za mjesec i po počinjeno u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj, samo što prošla tri nisu pokušali da prikriju.

Prvo samoubistvo se desilo 12. aprila, kada je pacijentkinja iz Prnjavora skočila s trećeg sprata Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci. Ovaj slučaj je policiji prijavio dežurni ljekar, koji je rekao da je žena preminula na licu mesta. Samo sedam dana kasnije desio se skoro identičan slučaj. Ovaj put se ubio pacijent tako što je skočio sa šestog sprata UKC Srpske.

U policiji su tada potvrdili da su obavili uviđaj i o svemu obavestili dežurnog tužioca. Tada je rečeno da je pacijent bio hospitalizovan na kovid odeljenju na šestom spratu Centralnog medicinskog bloka UKC i da je tokom hospitalizacije bio svjestan, orijentisan i komunikativan, a od ranije je bio pod nadzorom psihijatra.

Treće samoubistvo se desilo 3. maja, kada je pacijent skočio s petog sprata ove zdravstvene ustanove. Prema nezvaniničnim informacijama, pacijent je bio smješten na odeljenju torokalne hirurgije.

Crna statistika

Prema statističkim podacima, tokom prošle godine došlo je do povećanog broja samoubistava u Republici Srpskoj, a kao jedan od uzroka se navodi stres koji građani imaju zbog epidemije korona virusom.

Prema tvrdnjama psihologa, zabrinjavajući je podatak da se toliki broj samoubistava desi u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

– Svakako tu treba istražiti šta se tačno desilo i šta je dovelo do toga. Jedan od glavnih problema je to što ni Univerzitetski klinički centar, a ni druge bolnice, nemaju dovoljan broj zaposlenih psihologa, dok se u isto vreme na Birou za zapošljavanje nalazi veliki broj nezaposlenih psihologa – ističu stručnjaci.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime