Naslovnica Vijesti BiH Danas kod Novalića svi premijeri: Moguće nove mjere

Danas kod Novalića svi premijeri: Moguće nove mjere

nove mjere

Na poziv premijera Federacije BiH Fadila Novalića danas će u Sarajevu biti održan sastanak radi definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi s epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom i imunizacijom stanovništva Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH je prošle sedmice donijela nove mjere s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa.

Na ovom sastanku trebali bi govoriti i o uvođenju mogućeg VPT pravila koje je akronim za “Vakcinisan/a”, “Prebolova/la” i “Testiran/na”.

Na sastanak su pozvani zamjenici premijera FBiH, federalni ministar zdravstva, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, premijeri i ministri zdravstva svih deset kantona, te direktori svih kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

O VPT pravilu
VPT pravilo je nastalo prema uzoru na evropske zemlje, gdje je ono poznatije kao 3G pravilo, što bi značilo da osoba mora imati dokaz o vakcinaciji, prebolovanom koronavirusu ili negativan test.

U Evropskoj Uniji se ovo pravilo praktikuje za putovanja, ulaska u tržne centre, salone, ordinacije, ugostiteljske i druge objekte, kao i za sportska takmičenja, koncerte i druge javne događaje.

Ukoliko ugostiteljski objekat prihvati primjenu “VPT pravila”, to bi moglo značiti da se može dozvoliti veći broj gostiju od onog koji je trenutno propisan mjerama Kriznog štaba, a koji iznosi 50 osoba u zatvorenom prostoru i 100 osoba na otvorenom prostoru ugostiteljskog objekta, i to isključivo uz uvjet da veličina zatvorenog i otvorenog prostora ugostiteljskog objekta omogućava poštivanje navedenih mjera i preporuka zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

Primjenjivanje “VPT pravila” bi trebalo predstavljati put prema “normalizaciji pandemije”, umjesto uvođenja novih restrikcija.

Vijesti.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime