Naslovnica Novo Od ponoći milioni Rusa ostaju bez Instagrama

Od ponoći milioni Rusa ostaju bez Instagrama

Od ponoći milioni Rusa ostaju bez Instagrama
Od ponoći milioni Rusa ostaju bez Instagrama

Korisnicima Instagrama u Rusiji rečeno je da će usluga prestati raditi od ponoći.

U poruci e-pošte državnog regulatora za komunikacije savjetuje se korisnicima da premjeste svoje fotografije i videozapise s Instagrama prije nego što se on zatvori, dodajući da se mogu prebaciti na ruske vlastite „konkurentne internetske platforme“, prenosi Reuters.

Prošlog petka, 4. marta, Rusija je zabranila pristup Facebooku i Twitteru sa svog teritorija, a potom je zabranila i pristup YouTube-u.

U sedmici otkako je Kremlj blokirao Facebook, stotine hiljada Rusa pokušale su zaobići zabranu koristeći virtualnu privatnu mrežu.

VPN stvara šifriranu vezu između vašeg uređaja i udaljenog poslužitelja, koji može biti bilo gdje u svijetu, tako da u teoriji možete pristupiti stranicama blokiranim u vašoj zemlji.

Tokom protekle sedmice VPN-ovi su bili jako traženi u Rusiji. Internetska pretraživanja za VPN usluge u zemlji gotovo su se udvostručila između 4. i 10. marta u usporedbi s prethodnom sedmicom, prema Top10VPN, britanskoj kompaniji koja pregledava i preporučuje privatne mrežne usluge. Samo 5. marta bilo je najmanje 260.000 pretraživanja, dan nakon što je Facebook zabranjen.

Rusija se suočava i s bojkotom filmske i televizijske industrije. Tako je naprimjer Netflix trenutno zaustavio sve televizijske projekte povezane s Rusijom.

Vijesti o invaziji na Ukrajinu pogledajte OVDJE.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime