Naslovnica Novo Orban: NATO na stolu ima opasne prijedloge, protiv smo slanja oružja i...

Orban: NATO na stolu ima opasne prijedloge, protiv smo slanja oružja i vojnika u Ukrajinu

Orban: NATO na stolu ima opasne prijedloge, protiv smo slanja oružja i vojnika u Ukrajinu
Orban: NATO na stolu ima opasne prijedloge, protiv smo slanja oružja i vojnika u Ukrajinu

Premijer Mađarske Viktor Orban komentarisao je posljednja dešavanja unutar EU i NATO saveza u kontekstu rata u Ukrajini te je naglasio kako Mađarska nikada neće pristati na prijedloge koji bi potencijalno mogli ugroziti njenu poziciju.

Govoreći o sastanku s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, Orban je naglasio kako su pregovori okončani, ali da za Mađarsku i druge države tek slijedi težak period.

“Ni prethodna sedmica nije bila laka, ali ova će biti još teža”, rekao je mađarski premijer.

Također, on se osvrnuo na vanredni sastanak zemalja NATO saveza koji je zakazan za 24. mart, a na kojem će se razgovarati o ratu u Ukrajini i drugim problemima u odnosima s Ruskom Federacijom.

“Na stolu NATO-a su opasni prijedlozi. Neke države članice su još jednom pozvale na blokadu zračnog prostora iznad Ukrajine. NATO je odbrambeni savez. Imamo sposobnost da branimo jedni druge, ali nije posao NATO-a da se angažuje u vojnim akcijama van saveza”, rekao je Orban.

Mađarski premijer ističe kako je stav Mađarske o učešću NATO saveza u Ukrajini jasan.

“Stav Mađarske je jasan. Ne želimo da šaljemo vojnike ili oružje izvan NATO saveza”, poručio je Orban.

Između ostalog, mađarski premijer ističe kako su tokom sastanka s visokim zvaničnicima Evropske unije premijeri država razgovarali i o pitanju isporuke ruskog gasa i nafte.

“To pitanje smo riješili prije deset dana. Jasno smo stavili do znanja da sankcije ne mogu biti proširene na uvoz ruskog plina i nafte. To bi nanijelo veću štetu nama nego Rusiji koja je inače na meti sankcija. Djelovat ćemo zajedno s nekim zemljama i još jednom ćemo zaštititi snabdijevanje Mađarske energijom zbog sigurnosti države”, zaključio je premijer Mađarske Viktor Orban.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime