Naslovnica Novo Otkriveni mogući uzroci Havanskog sindroma, radi se o namjernim napadima

Otkriveni mogući uzroci Havanskog sindroma, radi se o namjernim napadima

Havana
Havana

Elektromagnetski valovi možda su uzrok tajanstvenog “Havanskog sindroma” od kojeg su oboljeli američki diplomati i vojnici širom svijeta.

Ovo su jučer saopćile američke obavještajne službe, potvrdivši tako pretpostavku o namjernim napadima.

Po ocjeni stručne grupe s kojom su se konsultirale obavještajne agencije, elektromagnetski i ultrazvučni valovi odaslani s kratke udaljenosti mogli bi biti uzrok nekih abnormalnih zdravstvenih incidenata, kako ih nazivaju u administrativnom žargonu, prenosi Reuters.

Tehnologija koja je sposobna prouzročiti simptome kakvi su primijećeni (glavobolja, mučnina, vrtoglavica, pa i neurološka oštećenja) postoji, dodaju stručnjaci, a pokazuje dio njihovog izvješća koji je objavila američka obavještajna uprava.Od stotina pregledanih, dio ovakvih stanja ne može se jednostavno protumačiti okolišnim ili medicinskim uvjetima i mogli bi se pripisati vanjskim podražajima, navodi se u dokumentu.

Prema mišljenju tih stručnjaka, moguće je osmisliti uređaje koji se lako mogu sakriti, a elektromagnetne ili ultrazvučne valove mogu odašiljati prema nekoj osobi.

No nisu rekli postoje li već takvi uređaji i jesu li se takvi napadi već dogodili.

Havanski sindrom dobio je ime po simptomima koje su prvi tokom 2016. i 2017. godine iskusili američki diplomati na Kubi, a žalili su se na mučninu, vrtoglavicu, glavobolju, neki su čak gubili sluh.

Poslije su slični simptomi zabilježeni kod američkih diplomata u Kini, Srbiji, ali i u drugim zemljama. Zbog učestalog pojavljivanja mnogi diplomati oklijevaju preuzeti dužnost izvan SAD-a strahujući za svoje zdravlje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime