Naslovnica Vijesti BiH Partizansko groblje u Mostaru devastirano kao nikad prije: Svih 700 spomen-ploča razbijeno

Partizansko groblje u Mostaru devastirano kao nikad prije: Svih 700 spomen-ploča razbijeno

Partizansko groblje u Mostaru devastirano kao nikad prije: Svih 700 spomen-ploča razbijeno
Partizansko groblje u Mostaru devastirano kao nikad prije: Svih 700 spomen-ploča razbijeno

Partizansko groblje u Mostaru, koje je godinama na meti vandala, opet je devastirano i to kao nikada prije.

Ovaj put, kako možemo vidjeti na fotografijama, vandali su otišli i korak dalje, tako što su oštetili svaku od 700 spomen-ploča.

Hrvatski glumac i reditelj Damir Markovina oglasio se na društvenim mrežama povodom ovog čina rekavši da “čak ni u sred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas”.

“Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sustavno razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo”, naveo je Markovina.

Dodao je da se sve ovo dešava u momentu u kojem gradonačelnik odbija primiti Savez antifašista na razgovor i u kojem se svašta planira s ovim Bogdanovićevim remek djelom.

“Pa i navodno uklanjanje ploča. Ovo sad zahtijeva ozbiljne demonstracije i to što prije”, dodao je Markovina.

Podsjećamo, krajem prošlog mjeseca udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar pozvalo je mostarskog gradonačelnika Marija Kordića da zaustavi devastaciju Partizanskog groblja.

Antifašisti iz tog udruženja navode kako su još prije četiri mjeseca zatražili sastanak s gradonačelnikom Kordićem sa ciljem da razgovaraju o zaštiti tog nacionalnog spomenika, ali da nikada nije našao vremena za susret s njima.

“Paralelno sa šutnjom o susretu u javnost kontinuirano plasira priče o obnovi Partizanskog spomen groblja od kojih, nakon i površne analize, zaključujemo da je tobožnja obnova u funkciji daljnje devastacije”, naveli su tada iz UABNOR-a Mostar.

Također, važno je napomenuti da je Partizansko groblje u Mostaru nacionalni spomenik BiH prve kategorije

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime