Naslovnica Novo Peskov priznao značajne gubitke ruske vojske

Peskov priznao značajne gubitke ruske vojske

Peskov priznao značajne gubitke ruske vojske
Peskov priznao značajne gubitke ruske vojske

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da ne postoji nikakva šansa da se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sudi za ratne zločine zbog onoga što se dešava u Ukrajini.

“Nema nikakve mogućnosti za to”, izjavio je Peskov odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Putin zabrinut da će biti izveden pred sud zbog ratnih zločina.

Peskov je za britansku televiziju Sky News rekao da je ruska vojska pretrpjela značajne gubitke tokom rata u Ukrajini, ali da povlačenje iz Kijeva ne smatra poniženjem nego “činom dobre volje”.

Rekao je da postoji “pogrešno razumijevanje” onoga što se događa i da su gubici vojnika velika tragedija za Rusiju, međutim nije precizirao koliko ruskih vojnika je izgubljeno.

Rusija je ranije saopćila da je ubijen 1.351 vojnik. Tačan broj mrtvih nije poznat, ali američki dužnosnici navode da ih je između 7.000 i 15.000.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu koju nazivaju “specijalnom vojnom operacijom”, a Putin je kazao kako je cilj zaštita naroda koji je osam godina bio podvrgnut “maltretiranju i genocidu kijevskog režima”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime