Naslovnica Vijesti Počinju manevri “Zapad 2021” koji zabrinjavaju Evropu, učestvuje i Srbija

Počinju manevri “Zapad 2021” koji zabrinjavaju Evropu, učestvuje i Srbija

zapad 2021
U manevrima “Zapad 2021” u Rusiji i Bjelorusiji učestvuju vojske iz deset zemalja, između ostalog i iz Srbije. Vježbe se razlikuju od prethodnih. Kakav značaj one imaju za region i kako reaguju susjedne zemlje, piše Deutsche Welle.
Zajednički strateški manevri „Zapad 2021“ (Запад-2021) počinju 10. septembra i održavaju se na četiri bjeloruska i devet ruskih poligona. Ukupno će učestvovati do 200.000 vojnika.

U Bjelorusiji i Rusiji se svake dvije godine održavaju vježbe „Kolektivnih snaga za brzo reagovanje“ (CRRF) zemalja koje pripadaju vojnom savezu „Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti“ (ODKB). Strateški vojni manevri posljednji put su izvedeni 2017. pod imenom „Zapad“.

Prema informacijama iz Minska, u prvom dijelu manevra, na bjeloruskoj teritoriji, bit će samo 12.800 vojnika, uključujući 2.500 iz Rusije i oko 50 iz Kazahstana.

Ovoga puta, u drugom dijelu manevara na ruskom tlu, pridružit će se i vojska iz Armenije, Kazahstana, Tadžikistana, Indije, Kirgizije, Mongolije, Srbije i Šri Lanke. Kina, Vijetnam, Mijanmar, Pakistan i Uzbekistan šalju posmatrače.

„Veliki ruski vojni šou“

Ono što je ovoga puta posebno jeste neviđen opseg manevara, kaže Sergej Bogdan sa historijskog instituta Fridrih Majneke pri Slobodnom univerzitetu u Berlinu. „Manevri na koje je Minsk nekada uticao, sada se pretvaraju u binu za veliki ruski vojni šou“, ocenjuje Bogdan za DW. On je istovremeno uvjeren da je učešće kazahstanske vojske postignuće za Minsk: „Mislim da je Bjelorusija, zbog ozbiljne političke izolacije, željela još veće učešće Kazahstana i drugih zemalja.“

Denis Meljancov iz ekspertske platforme „Minsk-dijalog“ objasnio je u intervjuu za DW da prvi dio manevara koji se odvija u Bjelorusiji, tradicionalno ima za cilj odbranu rusko-bjeloruske unije. Ovoga put je, međutim, predviđeno manje ljudstva i opreme nego prije četiri godine. A u drugom dijelu, na ruskim poligonima, Moskva želi da pokaže da „ima dovoljno saveznika i da može da napravi koaliciju protiv Zapada“, rekao je Meljancov.

Vojni stručnjak Vasilij Kašin sa Moskovske visoke ekonomske škole ubjeđen je da su sadašnje vježbe namijenjene i ispitivanju operativne spremnosti čitavog komandnog sistema ruskih oružanih snaga u slučaju velikih sukoba: „Da su odnosi između Rusije i Zapada konstruktivniji, manevri bi izgledali drugačije – sa mnogo posmatrača“, ukazao je Kašin za DW.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime