Naslovnica Novo Počinju vojne vježbe Rusije i Bjelorusije: Zapad strepi, Ukrajina se sprema na...

Počinju vojne vježbe Rusije i Bjelorusije: Zapad strepi, Ukrajina se sprema na najgore

Invazija Rusije na Ukrajinu
Invazija Rusije na Ukrajinu

Rusija i Bjelorusija danas započinju desetodnevne zajedničke vojne vježbe dok raste zabrinutost zbog gomilanja ruskih snaga na ukrajinskim granicama.

NATO kaže da zajedničke vježbe označavaju najveće rusko raspoređivanje u bivšoj sovjetskoj državi Bjelorusiji od Hladnog rata.

Bijela kuća nazvala je vježbe “eskalacijskom” akcijom kada je riječ o napetosti oko Ukrajine. Rusija je više puta negirala bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu uprkos tome što je na granici skupila više od 100.000 vojnika.

No, neke zapadne zemlje, uključujući SAD, upozorile su da bi ruski napad mogao doći u bilo kojem trenutku. Diplomatski razgovori usmjereni na rješavanje sukoba očekuju se širom Evrope u četvrtak.

Rusija je 2014. anektirala ukrajinski južni poluotok Krim. Od tada traje dugotrajni sukob u istočnoj Ukrajini, gdje separatisti koje podržava Rusija kontroliraju dijelove teritorije Ukrajine i gdje je ubijeno najmanje 14.000 ljudi.

Očekuje se da će oko 30.000 ruskih vojnika učestvovati u vježbama s Bjelorusijom.

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko čvrst je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kremlj je podržao Lukašenka kada su 2020. izbili veliki protesti u Bjelorusiji, dok je većina zapadnih zemalja uvela sankcije i odbila priznati rezultate izbora za koje se vjeruje da su namješteni u korist dugogodišnjeg čelnika.

Glasnogovornik Kremlja opisao je zajedničke vježbe kao ozbiljne, rekavši da su Rusija i Bjelorusija “suočene s prijetnjama bez presedana”.

Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov, međutim, rekao je za BBC da njegova zemlja i dalje vjeruje da bi diplomatija mogla pomoći u deeskalaciji krize oko Ukrajine. Rekao je da će se ruske trupe koje su trenutno stacionirane u Bjelorusiji vratiti u svoje stalne baze nakon vježbi.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je: “Dok gledamo na pripreme za ove vojne vježbe, opet vidimo da je to više eskalirajuća, a ne deeskalirajuća akcija.”

U Ukrajini su također vršene pripreme u posljednje vrijeme za slučaj da dođe do najgoreg scenarija, odnosno ruske invazije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime