Naslovnica Novo Ruska baza na Krimu značajno oštećena

Ruska baza na Krimu značajno oštećena

Ruska baza na Krimu značajno oštećena
Ruska baza na Krimu značajno oštećena

Satelitski snimci Planet Labsa pokazuju da je ruska baza na Krimu, usljed eksplozija tokom protekle sedmice, pretrpjela značajnu štetu te da je uništeno i nekoliko ruskih ratnih aviona.

Rusku vojnu bazu Saky je ove sedmice pogodio niz eksplozija u kojima je jedna osoba i poginula. Za ovaj događaj Ukrajina nije preuzela odgovornost, a iz Rusije je rečeno kako je slučajni faktor uticao na eksplozije, odnosno greška.

Satelitske snimke koje je napravio Planet Labs sa sjedištem u SAD-u prikazuju veliku površinu spaljene zemlje nakon požara koji je izbio zbog eksplozija. Prva je to potvrda da je lokacija oštećena.

Glavna pista zračne baze ostala je netaknuta, međutim najmanje osam letjelica je oštećeno ili uništeno. Najviše ih je u jednom dijelu baze gdje su avioni parkirani na otvorenom.

Još uvijek nije jasno kako je došlo do eksplozija. Iz Rusije tvrde da je eksplozije izazvala municija koja je eksplodirala u prodavnici zbog kršenja pravila o zaštiti od požara. Ukrajinski ministar odbrane nije preuzeo odgovornost za eksplozija, a prokomentarisao je samo da bi to mogli biti ruski vojnici.

“Mislim da su ruski vojni momci u ovoj vazdušnoj bazi pokvarili svoje vrlo jednostavno poznato pravilo: ne pušite na opasnim mestima“, rekao je Oleksij Reznikov.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace sugerirao je da činjenica da su se dogodile dvije odvojene eksplozije ukazuje na napad, a ne na nesreću. Međutim, svaki napad Ukrajine na Krim bi se smatrao eskalacijom rata.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime