Naslovnica Novo Pojedine njemačke kompanije pristale Rusiji platiti gas u rubljama

Pojedine njemačke kompanije pristale Rusiji platiti gas u rubljama

Pojedine njemačke kompanije pristale Rusiji platiti gas u rubljama
Pojedine njemačke kompanije pristale Rusiji platiti gas u rubljama

Njemačke kompanije RWE i Uniper su potvrdile da će prvi put ruski gas platiti u rubljama zbog uredbe Moskve prema kojoj će isporuka gasa biti prekinuta svima koji ne budu željeli plaćati u ruskoj valuti.

Energetska kompanija Uniper je o ovome obavijestila jučer navodeći kako su se u koordinaciji sa njemačkom vladom i smjernicama Evrospke unije, odlučili na plaćanje prema pravilima Kremlja, a nakon upozorenja Gazproma o obustavi.”Kao i druge njemačke i europske kompanije, i Uniper je promijenio metodu plaćanja plina isporučenog iz Rusije. Uniper plaća u eurima, u skladu s novim mehanizmom plaćanja”, potvrdili su iz kompanije.

Inače, novi mehanizam plaćanja podrazumijeva otvaranje računa u Gazprom banci s ciljem konvertovanja eura u rublje.

Glasnogovornica RWE-a potvrdila je da su i oni također doznačili novac na račun u Rusiji, koji je otvoren radi plaćanja plina prema novom modelu. Istaknuli su kao i Uniper, kako su to uradili u saradnji sa njemačkom vladom.

Plaćanje u rubljama ove dvije kompanije je na neki način presedan s obzirom na to da takvo plaćanje nije bilo slučaj u Njemačkoj.

Do sada na ovo nije pristala kompanija Shell stoga je Gazprom obavijestio o tome da će im od danas obustaviti isporuku gasa.

Oni će tako izgubiti do 1,2 milijarde kubnih metara plina godišnje. Iako je to samo mali dio ukupne potrošnje plina u Njemačkoj, odluka Gazproma da obustavi isporuku ovoj kompaniji će potresti njemačku industriju, CNN.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime