Naslovnica Vijesti Svijet Posljednji američki avion napustio Kabul. Gotov je rat dug 20 godina

Posljednji američki avion napustio Kabul. Gotov je rat dug 20 godina

posljednji američki avion

POSLJEDNJI američki avion napustio je Afganistan, javlja CNN pozivajući se na Pentagon.

Time je završeno američko povlačenje te 20-godišnja američka intervencija u Afganistanu. Ujedno i najdulji rat u povijesti SAD-a.

Frank McKenzie, američki general, objavio je da su se snage SAD-a u potpunosti večeras (rano ujutro po lokalnom afganistanskom vremenu) povukle.

“Tu sam da objavim da je završeno naše povlačenje iz Afganistana te da je završena misija evakuacije američkih državljana, državljana trećih zemalja i Afganistanaca koji su u opasnosti”, kazao je.

“Posljednji C-17 uzletio je s piste na internacionalnom aerodromu Hamid Karzai u 3:29 sati po lokalnom vremenu na istočnoj obali SAD-a (u utorak rano ujutro po lokalnom vremenu u Kabulu op.ur)”.

Više od 122.000 osoba napustilo je Kabul zračnim mostom uspostavljenim 14. kolovoza, dan prije nego što su kontrolu nad Afganistanom ponovno preuzeli talibani, koji su pružili utočište militantnoj skupini Al Qaedi, koju se optužuje za napade na New York i Washington 2001. godine.

“Ovaj je odlazak bio vrlo bolan”

Washington i saveznici u NATO-u nisu predvidjeli da će talibani tako brzo preuzeti vlast te su bili prisiljeni brzo napustiti zemlju, ostavljajući iza sebe tisuće Afganistanaca koji su im pomagali.

“Ovaj je odlazak bio vrlo bolan. Nismo uspjeli izvući sve koje smo htjeli”, rekao je general Frank McKenzie, zapovjednik središnjeg zapovjedništva američkih oružanih snaga, na brifingu za novinare u Pentagonu.

“Ali mislim da smo ostali i 10 dana duže, ne bismo uspjeli sve izvući”, rekao je McKenzie, dodajući da je glavni američki diplomat u Afganistanu Ross Wilson bio na zadnjem letu.

Hitna evakuacija okončana je prije krajnjeg roka u utorak, koji je odredio američki predsjednik Joe Biden, odlučivši provesti sporazum o povlačenju trupa koji je s talibanima sklopio njegov prethodnik Donald Trump.

Prvi put u 20 godina zapadne zemlje nemaju trupe na afganistanskom tlu

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici pokušali su spasiti svoje državljane te prevoditelje, zaposlenike lokalnog veleposlanstva, aktiviste za građanska prava, novinare i druge ugrožene Afganistance.

Evakuacije su postale još opasnije nakon što je u četvrtak u napadu bombaša samoubojice, za koji je odgovornost preuzela Islamska država – neprijatelj i Zapada i talibana – poginulo 13 pripadnika američke vojske i više Afganistanaca koji su čekali na ulazu u zračnu luku.

Biden, suočen s oštrim kritikama u zemlji i inozemstvu zbog svojih odluka, obećao je nakon krvavog napada na zračnu luku u Kabulu da će uhvatiti odgovorne.

Ovo je prvi put u 20 godina da SAD i saveznici nemaju trupe u Afganistanu. I to nakon što su Amerikanci potrošili dva trilijuna dolara na jačanje afganistanske vlasti i vojske koja se pred talibanima raspala u desetak dana. U 20 godina u Afganistanu je poginulo preko 2000 američkih vojnika.

U munjevitom napredovanju talibani su tijekom kolovoza osvojili većinu Afganistana uključujući Kabul. Od tada traje povlačenje američkih snaga koje je na trenutke djelovalo kaotično. Aerodrom koji je ostao posljednja zona pod američkom kontrolom postao je mjesto na kojem je desetke tisuća Afganistanaca tražilo bijeg od talibanske vlasti.

Povlačenje Amerikanaca gotovo se poklapa s 20. godišnjicom terorističkog napada na WTC. Nakon najgoreg terorističkog napada na teritoriju SAD-a krenula je američka borba protiv terorizma. Afganistan u kojem su na vlasti bili talibani pružio je utočište Osami bin Ladenu. Bio je to početak 20 godina duge intervencije, vojne i političke.

20 godina kasnije Amerikanci se povlače, a talibani su opet na vlasti.

Index.hr

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime