Naslovnica Vijesti Svijet Posljednji govor Angele Merkel u Bundestagu

Posljednji govor Angele Merkel u Bundestagu

posljednji govor angele merkel

Kancelarka Angela Merkel održala je vjerovatno posljednji govor u parlamentu i preporučila Armina Lašeta iz svoje stranke – za svog nasljednika, budućeg kancelara. Da li će to pomoći njemu i konzervativnim strankama Unije?

Nije rekla “zbogom”, ali svejedno je to bio oproštaj. Jer ako se ne dogodi ništa nepredviđeno, Angela Merkel je posljednji put govorila u parlamentu kao kancelarka. Ona je to učinila kao šefica vlade – i kao političarka CDU u jeku predizborne kampanje.

Savezni izbori 26. septembra su “odlučni za našu zemlju u ovim najtežim vremenima”. I nije svejedno ko vlada ovom zemljom. Građani mogu da biraju: Vladu, koju bi činili SPD i Zeleni, stranke koje bi pristale da vladaju u koaliciji sa Ljevicom ili u najmanju ruku ne isključuju takvu mogućnost.

Aluziju Merkelove na crveno-crveno-zelenu koaliciju koja je prema sadašnjim anketama matematički moguća, članovi Ljevice komentarisali su glasno i podrugljivo.

“Samo govorim istinu”, odgovorila je kancelarka i hvalila svog mogućeg nasljednika Armina Lašeta (CDU) koji stoji za Saveznu vladu “koja našu zemlju vodi u budućnost sa mjerom i sredinom puta”.

“Sram vas bilo!” čuli su se glasni povici iz redova Ljevice upućeni Angeli Merkel.

“Bože, kakva drama”, uzvratila je Merkelova.

Članica Bundestaga je više od 30 godina i ne zna gdje bi trebalo razgovarati o takvim pitanjima, ako ne ovdje.

“Ovo je srce demokratije i upravo ovdje se o tome razgovara”, dodala je Merkelova.

Tako emotivna Merkelova rijetko je viđena u parlamentu.

A razloga za to ima: prema anketama, CDU i CSU stoje loše kao nikada do sada – samo 20 odsto Nijemaca bi glasalo za njih. Nakon 16 godina sa kancelarkom Angelom Merkel, konzervativci bi dakle mogli da završe u opoziciji.

Olaf Šolc se zahvaljuje “gospođi doktor Merkel”

Olaf Šolc, kandidat za kancelara socijaldemokrata, u početku je govorio o pandemiji korone: vlada, članovi parlamenta, građani bili su suočeni sa najvećim izazovom od ujedinjenja zemlje.

“Zajedno smo se držali kao cijela država, ali – želim da istaknem – držali smo se zajedno kao Vlada”, kazao je Šolc.

I zato na kraju ove legislature želi da kaže: “Hvala lijepo i Vama na saradnji, gospođo doktor Merkel!”

I koliko god je ovu debatu u prvih nekoliko minuta karakterisala oštra retorika predizborne kampanje – Merkel i Šolc su kod teme “Korona” bili složni. S obzirom na sve veći broj infekcija, oboje su promovisali vakcinicaju: “Vakcinacija nam vraća slobodu”, rekla je kancelarka.

“Vakcinišite se”, apelovao je njen mogući nasljednik na mnoge neodlučne.

Virolozi smatraju da je neophodno da se vakciniše najmanje 85 odsto stanovništva kako bi se dugoročno uspješno obuzdala pandemija. Trenutno je potpuno vakcinisano 61,5 odsto stanovništva Njemačke.

Međutim, osim borbe protiv korone, nakon četiri godine zajedno na vlasti, između konzervativaca i socijaldemokrata nema zajedništva.

“Još jedna Savezna vlada pod vođstvom CDU/CSU koštala bi Njemačku prosperiteta i radnih mjesta”, povikao je Olaf Šolc u plenarnu salu i dobio oduševljen aplauz iz redova SPD.

U vezi saradnje sa Ljevicom, koju je pomenula Merkel, on je uzvratio indirektno – tako što je još jednom iznio svoju privrženost prema NATO. Ljevica, s druge strane, teži ukidanju NATO i bezbjednosnom partnerstvu koje uključuje Rusiju.

Na kraju svog govora, Šolc je reako da je uvjeren da će uspjeti da naslijedi Angelu Merkel i direktno se obratio biračima: “Vi odlučujete kako će naše društvo ići dalje”.

Analena Berbok: “… dragi gledaoci”

Analena Berbok takođe želi da postane savezna kancelarka i ne pozdravlja samo svoje kolege u plenarnoj sali, već i “gledaoce” – Feniks, kanal javnog servisa direktno je prenosio debatu u Bundestagu.

Kandidatkinja Zelenih takođe naglašava da su izbori za Bundestag “ključni”. Zašto?

“Zato što će se odlučiti da li sljedeća Savezna vlada još uvijek može aktivno uticati na klimatsku krizu ili ne”, rekla je ona.

Ona je optužila sadašnju koaliciju CDU, CSU i SPD da je učinila premalo za životnu sredinu. Konkretno, ona kritikuje, prema njenom mišljenju, prekasno napuštanje proizvodnje uglja 2038. godine.

Armin Lašet i još jednom upozorenje da se na sarađuje sa Ljevicom
Potom je za govornicu stupio kandidat za kancelara CDU Armin Lašet. Iako nije član Bundestaga, prisustvuje sjednicama Bundestaga kao premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije. U plenarnoj sali su rezervisana mjesta za predstavnike svih 16 njemačkih saveznih pokrajina.

Eru Angele Merkel, koje se bliži kraju, opisao je kao “16 dobrih godina za Njemačku”.

Kao dokaz, on se, između ostalog, poziva na broj nezaposlenih: trenutno ih je 2,6 miliona, u odnosu na pet miliona 2005. kada se završilo vladanje prve i do sada jedine crveno-zelene Savezne vlade, koja je 1998. formirana pod kancelarom Gerhardom Šrederom (SPD).

Armin Lašet je govorio 35 minuta – to je bio daleko najduži govor u trosatnoj debati o “situaciji u Njemačkoj”. Konačno, poput Angele Merkel na početku, kritikovao je činjenicu da SPD i Zeleni nisu isključili koaliciju sa Ljevicom.

Nije tako teško reći “ne” i “nećemo praviti koaliciju sa njima”, kaže kandidat za kancelara CDU/CSU, izazivajući time podsijmeh i smijeh iz redova Ljevice.

Sve će biti učinjeno kako bi se “osiguralo da u Njemačkoj ne dođe crveno-crveno-zelenog saveza”, rekao je Lašet.

Sporedne uloge za FDP i AfD

Osim Zelenih, opozicione stranke su na ovom zasijedanju Bundestaga imale samo sporedne uloge. Jer alternativa za Njemačku (AfD), Slobodne demokrate (FDP) i Ljevica nemaju izgleda da u prvoj vladi poslije Angele Merkel savezni kancelar bude iz njihovih redova.

Ipak – sa izuzetkom AfD, sve te pomenute stranke mogu manje ili više da se nadaju da će biti članovi koalicije koja će vladati Njemačkom.

Vijesti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime