Naslovnica Novo Armenija i Azerbejdžan potpisali dokument o Nagorno-Karabahu

Armenija i Azerbejdžan potpisali dokument o Nagorno-Karabahu

Armenija i Azerbejdžan potpisali dokument o Nagorno-Karabahu

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Armenije Nikola Pašinjan potpisali su u Sočiju, pod posredstvom Vladimira Putina važan dokument o Nagorno-Karabahu koji bi mogao doprinijeti smanjenju tenzija.

U zajedničkoj izjavi iza koje stoje Azerbejdžan, Armenija i Rusija, strane u sukobu su obećale da će se posvetiti normalizaciji odnosa.

“Alijev i Pašinjan su pozdravili spremnost Rusije da pomogne u normalizaciji odnosa između dvije države. Strane su konstatovale ključni doprinos ruskih mirovnih snaga obezbjeđivanju sigurnosti u ovoj regiji”, navodi se u izjavi.

Također, strane su obećale kako u budućnosti neće koristiti silu za rješavanje sukoba.

“Lideri Armenije i Azerbejdžana složili su se da se odreknu upotrebe sile i da rješavaju pitanja na osnovu priznavanja suvereniteta. Putin, Pašinjan i Alijev su istakli važnost aktivnih priprema za sklapanje mirovnog sporazuma između Armenije i Azerbejdžana”, ističu strane.

Na kraju, u zajedničkoj izjavi se navodi kako će Moskva i u budućnosti pružiti svu potrebnu pomoć za postizanje mira.

“Strane su ponovo potvrdile svoju posvećenost poštovanju sporazuma za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Erevana i Bakua”, zaključuje se.

Podsjetimo, nakon sukoba u Nagorno-Karabahu 2020. godine, Azerbejdžan i Armenija su potpisali primirje, ali je ono i tokom 2021., a naročito u 2022. godini nekoliko puta prekršeno te su borbe intenzivirane na nekoliko područja kako teritorije Nagorno-Karabaha, tako i same Armenije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime