Naslovnica Vijesti Požari u Jakutiji ne jenjavaju, Sibir će još dugo da gori: ‘Ovo...

Požari u Jakutiji ne jenjavaju, Sibir će još dugo da gori: ‘Ovo se ne pamti, došlo je i do Sjevernog pola‘

naučnici zaprepašteni

Ljetni šumski požari u Jakutiji već su prouzročili rekordne emisije CO2 u ruskoj sibirskoj regiji, a sezona požara potrajat će još sedmicama, objavila je u srijedu europska agencija Copernicus.

Stručnjaci strahuju da bi požari, izazvani vrućinama, mogli otopiti sibirski permafrost i osloboditi još više ugljika pohranjenog u smrznutoj tundri.

Ovogodišnji požari do sada su u Jakutiji progutali više od 4,2 milijuna hektara, a dim je ovae sedmice stigao sve do Sjevernog pola.

Emisije od juna iznose više od 505 megatona ekvivalenta CO2, po procjenama Copernicusa, programa EU za promatranje Zemlje.

naučnici zaprepašteni
Požari u Jakutiji ne jenjavaju, trajat će još sedmicama
naučnici zaprepašteni
Požari u Jakutiji ne jenjavaju, trajat će još sedmicama

To je već više od prošlogodišnjeg rekorda od ukupno 450 megatona za cijelu požarnu sezonu, rekao je naučnik Copernicusa Mark Parrington.

Jakutija se nalazi u sjeveroistočnom Sibiru i najveća je ruska regija poznata po tundri i oštrim zimama. Da je neovisna, bila bi osma najveća zemlja na svijetu.

Premda su šumski požari dio prirodnog šumskog ciklusa u tom području, znanstvenici su zaprepašteni razmjerima i intenzitetom požara zadnjih godina.

To se podudara s jakim zagrijavanjem Arktika gdje prosječne temperature rastu više od tri puta brže nego u ostatku svijeta.

Jutarnji

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime