Naslovnica Vijesti BiH Prašuma Janj kod Šipova proglašena UNESCO-vim prirodnim dobrom od svjetskog značaja

Prašuma Janj kod Šipova proglašena UNESCO-vim prirodnim dobrom od svjetskog značaja

prašuma janj

Prašuma Janj kod Šipova u srijedu proglašena prirodnim dobrom od svjetskog značaja od strane UNESCO-a

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a proglasio je u srijedu, 28.jula, prašumu Janj kod Šipova, na zapadu Bosne i Hercegovine (BiH), prirodnim dobrom od svjetskog značaja u okviru proširenja lokaliteta svjetske baštine UNESCO-a “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope”.

To je prvo prirodno dobro iz BiH koje je uvršteno na ovu UNESCO-vu listu, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prirodno dobro od svjetskog značaja “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope” prošireno je u srijedu, pored bosanskohercegovačkog, i sa lokalitetima iz Češke, Francuske, Sjeverne Makedonije, Poljske i Švicarske.

Prašuma Janj, pored Perućice, jedna je od najpoznatijih bh. prašuma.

Strogi je prirodni rezervat površine od 295 hektara od kojih je na 58 hektara zabranjeno iskorištavanje šume i bilo kakva ljudska djelatnost a prašumu čine stabla bukve, jele, javora, brijesta, jasena i smreke.

Lokalitet svjetske baštine UNESCO-a “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope” trenutno je najveće serijsko dobro svjetske baštine sa 94 lokaliteta u 18 zemalja.

Obuhvata područja u Albaniji, Austriji, Belgiji, BiH, Bugarskoj, Francuskoj, NJemačkoj, Italiji, Hrvatskoj, Češkoj, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Švajcarskoj i Ukrajini.

Na prestižnoj UNESCO-voj Listi svjetske baštine ranije je upisano područje Starog mosta starog grada Mostara, most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici.

Pogledajte video prilog koji je objavila medijska kuća Al Jazeera

Jezero s pogledom na more: Hrvatsko čudo prirode koje svako treba posjetiti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime