Naslovnica Novo Premijerka Švedske podnijela ostavku!

Premijerka Švedske podnijela ostavku!

Premijerka Švedske podnijela ostavku!
Premijerka Švedske podnijela ostavku!

Predsjednica Socijaldemokratske stranke Magdalena Andersson jučer, 14. septembra, podnijela je ostavku na funkciji premijera Švedske nakon što je desnica pobijedila na parlamentarnim izborima 11. septembra.

Ljevičarske stranke okupljene oko socijaldemokrata, koji su pojedinačno dobili najveći broj glasova, dobile su 173 mandata, dok su desničarske stranke dobile 176 mandata. Ovo su rezultati izbora nakon što je izbrojano 99 posto glasova.

Konzervativce predvodi krajnje desničarska stranka Švedski demokrati, koja je pojedinačno druga po broju glasova. Najznačajnija tema njihove predizborne kampanje bili su oružani sukobi bandi, za šta su krivili vladajuće socijaldemokrate.

Andersson je priznala poraz, poručivši da desnica ima malu prednost, ali da je svejedno riječ o prednosti. Bila je prva žena premijer u historiji Švedske.

Osim oružanih sukoba bandi, značajne teme u kampanji bili su imigracija, pitanje integracije i rast cijene električne energije. U desnom bloku su i Umjerena stranka, Kršćanski demokrati i Liberali.

Kako je objavio BBC, stranka Švedski demokrati je nastala iz neonacističkog pokreta koji je djelovao 80-ih godina. Na čelu ove stranke je Ulf Kristersson koji je 2019. počeo s formiranjem koalicije koja će promijeniti švedsku politiku. Socijaldemokratska stranka je od 30-ih godina najveća švedska stranka.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime