Naslovnica Novo Priča preživjelog Bučanina: Pobili su sve mlađe od 50

Priča preživjelog Bučanina: Pobili su sve mlađe od 50

0
Priča preživjelog Bučanina: Pobili su sve mlađe od 50
Priča preživjelog Bučanina: Pobili su sve mlađe od 50

Mještani grada Buča u Ukrajini Mykola i njegova supruga proveli su mjesec dana živeći u podrumu njihove stambene zgrade. Kada su Rusi stigli, pobili su sve muškarce ispod 50 godina. On ima 53 godine. Dali su mu 20 minuta da sahrani prijatelje.

Kako je za ABC News ispričao Mykola, tri groba se nalaze nasuprot njegovog stambenog bloka.

“Svaki je označen drvenom daskom i pričvršćenom vjerskom ikonom. Želio sam da im pružim dostojanstven ukop, koliko god sam mogao. Ali preplitko je. Samo sam ih htio zaštititi od pasa”, kaže on.

Dvojica njegovih prijatelja upucana su pred njim, a treći je ubijen granatom. Njegovi dijelovi tijela ležali su danima na tlu, dok mu konačno nije dozvoljeno da ih skupi, stavi u vreću i zakopa.

“Rusi su tražili dokumentaciju kada su tamo stigli. Bilo šta u vašim papirima zbog čega su pomislili da ste prijetnja, značilo bi da ste mrtvi. Rekao je da su natjerali muškarce da se skinu, tražeći tetovaže. Možda vojne tetovaže”, priča Mykola.Novinarska ekipa otišla je na lokaciju masovne grobnice koju su satelitski snimci otkrili u blizini lokalne crkve.

“Vidjeli smo vreće sa tijelima, koje su bile bačene na druge žrtve umotane u čaršafe, a mnoga tijela su bila bez ikakvog pokrova”, navode novinari, dodavši da je cijeli ovaj grad jedno veliko mjesto zločina.

Prethodni članakZelenski: Rusija pokušava prikriti ratne zločine
Naredni članakKurti: Rusija može pokušati proširiti sukob putem svojih “proxyja” na Balkanu – Srbije i RS-a

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime