Naslovnica Novo Prirodni gas: Cijene skočile za 60 posto

Prirodni gas: Cijene skočile za 60 posto

Prirodni gas: Cijene skočile za 60 posto
Prirodni gas: Cijene skočile za 60 posto

Osim rasta cijena sirove nafte na globalnom tržištu, naglo raste i cijena prirodnog gasa i došla je do novog rekorda u Evropi, jer su napadi Rusije na Ukrajinu podstakli strah na tržištima od problema u snabdijevanju.

Tako je, prema pisanju CNN-a, u Evropi veleprodajna cijena prirodnog gasa porasla za 60% na rekordnih 194€ ($215) po megavat satu. To je za preko duplo više nego prošlog petka.

“Panika na tržištu je počela. Inicijalna reakcija na povećanje cijena nakon sukoba u Ukrajini samo se intenzivira”, rekla je Louise Dickson, viši analitičar tržišta nafte u Rystad Energyu.

Energetska bogatstva Rusije nisu direktno na meti zapadnih sankcija uvedenih nakon invazije na Ukrajinu, ali to je ogromna karta na koju bi Sjedinjene Američke Države i Evropa još mogle da zaigraju ako Rusija nastavi sa svojim napadom.

“Razmišljamo o tome, mnogo toga je na stolu, ali moramo odmjeriti sve posljedice. Ne pokušavamo da naudimo sebi, mi pokušavamo da naudimo predsjedniku Putinu i ruskoj ekonomiji”, rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki tokom nastupa na MSNBC-u.

Moskvi je već teže prodati pošiljke ruske sirove nafte trgovcima i rafinerijama zabrinutim da će biti uhvaćeni u posljedicama sankcija usmjerenih na finansijski sistem. Operateri tankera su oprezni u pogledu rizika za brodove u Crnom moru, a velike globalne naftne kompanije napuštaju operacije u zemlji.

Prema analitičarima Commerzbanke, vodeća ruska nafta marke Urals trgovala je s popustom od $18 po barelu u odnosu na naftu Brent u srijedu, jer su kupci izbjegavali ruski izvoz. Popust nije bio toliko veliki od raspada Sovjetskog Saveza, kažu analitičari.

Do masivnog povećanja cijena dolazi uprkos naporima Zapada da smiri tržišta i rizikuje dalje podsticanje već povišene globalne inflacije.

Ogromna povećanja cijena će poskupjeti gorivo širom svijeta, povećavajući troškove putovanja i posla. Oni će također povećati inflaciju i mogli bi otežati ekonomski rast, komplikujući odluke globalnih centralnih banaka dok pokušavaju da se suprotstave rastu cijena.

Investitori se plaše da će izvoz ruske energije biti ograničen ili zaustavljen, bilo kao rezultat sukoba u Ukrajini, ključnoj trasi gasovoda, ili dodatnih zapadnih sankcija koje bi mogle biti usmjerene na srce ruske ekonomije.

Prema Alex Froleyu, tržišnom analitičaru Independent Commodity Intelligence Services, ruski prirodni gas nastavlja da teče u Evropu, ali postoji “puno neizvjesnosti i zabrinutosti oko toga kako bi se stvari mogle promijeniti”.

Froley je napomenuo da je Ujedinjeno Kraljevstvo zabranilo brodove u vlasništvu i pod kontrolom Rusije iz svojih luka, što bi moglo poremetiti isporuke tečnog prirodnog plina iz Rusije koje čine između 3 i 4% opskrbe plinom u zemlji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime