Naslovnica Novo Putin uoči napada poručio Ukrajincima: Položite oružje i idite kući

Putin uoči napada poručio Ukrajincima: Položite oružje i idite kući

Putin
Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju u šest sati ujutru najavio “specijalnu vojnu operaciju” u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Uvjerava da Rusija ne planira okupirati Ukrajinu te je pozvao ukrajinske vojnike na istoku zemlje da polože oružje i da odu svojim domovima. Upozorio je da će Rusija odmah reagovati ako je iko pokuša napasti.Međutim, Ukrajina tvrdi da je na djelu potpuna vojna invazija. Ministar vanjskih poslova ove države Dmitro Kuleba je naveo da su napadnuti, kako je istakao, mirni gradovi. Ocijenio je da je ovo agresija te je naglasio da će se Ukrajina braniti. Imao je poruku za cijeli svijet.

“Svijet može i mora zaustaviti Putina. Vrijeme je da se djeluje”, poručio je Kuleba.

Zapad danima upozorava da Rusija namjerava napasti Ukrajinu. Prema posljednjim izvještajima stranih medija, u nekoliko ukrajinskih gradova čuju se eksplozije i pucnjava. Između ostalih, eksplozije se čuju blizu glavnog kijevskog aerodroma Borispil.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je da će Zapad reagovati jedinstveno i odlučno protiv neisprovociranog i neopravdanog napada Rusije.

“Predsjednik Putin je smišljeno odabrao rat kojim će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudsku patnju. Svijet će Rusiju smatrati odgovornom”, kazao je Biden.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je potcrtao da bi Rusija mogla izazvati veliki rat u Evropi te je pozvao stanovnike Rusije da se tome suprotstave. Prema njegovim riječima, na rusko-ukrajinskoj granici je skoro 200.000 ruskih vojnika te hiljade oklopnih vozila.

Vojni napad Rusije je uslijedio nakon što je početkom ove sedmice priznala nezavisnost ukrajinskih regija Donbas i Lugansk kao samoproglašenih država. Proruske snage u Donbasu su tražile vojnu pomoć Moskve. Putin je istakao da se odlučio na vojno djelovanje kako bi “odbranio ljude od osmogodišnjeg genocida kijevskog režima”. Naglasio je da će tražiti “demilitarizaciju” i “denacifikaciju” Ukrajine.

Ruski predsjednik je optužio Zapad da ignoriše njen zahtjev da Ukrajina ne bude članica NATO-a ocijenivši to kao pitanjem nacionalne sigurnosti Rusije. U međuvremenu Zapad izriče sankcije Rusiji, prenosi BBC.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime