Naslovnica Vijesti Regija Radna sedmica od četiri dana a plate ostale iste: Hrvatska kompanija odlučila...

Radna sedmica od četiri dana a plate ostale iste: Hrvatska kompanija odlučila da isproba ovaj koncept

radna sedmica od četiri dana

Možete li zamisliti da je vaša radna sedmica od četiri dana, a vaša plaća ostane ista? Iako se mnogima to sada čini nezamislivo, sretnu vijest o skraćenoj radnoj sedmici jučer su primili radnici kompanije Webpower Adria, specijalizirane za e-mail marketing i marketing automatizacije.

Kompanija Webpower Adria u vlasništvu je mladog i uspješnog Nizozemca Jana de Jonga, koji se prije 15 godina preselio u Hrvatsku i pokrenuo svoj posao.

Jan de Jong medijske stupce prošle godine punio je inicijativom o uvođenju digitalnih viza za nomade, a zahvaljujući upravo njemu Hrvatska je prepoznala tu veliku priliku i postala jedna od prvih deset zemalja na svijetu koja je zakonski regulisala boravak digitalnih nomada.

S početkom ove godine na snagu je stupio novi Zakon o strancima, prema kojem se digitalnim nomadima može odobriti privremeni boravak u trajanju do godinu dana.

Promjene u pandemiji

Ovaj put povod za razgovor s njim bila je upravo odluka o skraćenom radnom tjednu.

“Današnji način rada drastično se promijenio otkad smo prvi put doživjeli globalnu pandemiju. Preko noći naši su se domovi pretvorili u urede, a kompanije su promijenile način mjerenja rezultata. Više nismo mjerili vrijeme koje su ljudi proveli u uredu, već smo bili više usredotočeni na ono što je doista važno – rezultate. Rad od kuće ima mnoge prednosti, ali nije sve savršeno. Radno vrijeme ovih je dana sve zamućenije, a posebno kad smo tek počeli raditi od kuće, sjetite se samo koliko ste puta kasno navečer dobili e-mail od kolege”, objašnjava nam Jan de Jong.

Ističe kako je, primjerice, Island proteklih godina proveo nekoliko eksperimenata testirajući skraćeni radni tjedan. Rezultati su pokazali da upravo radna sedmica od četiri dana smanjuje stres, ali i povećava produktivnost. U Nizozemskoj je također uobičajeno raditi manje od pet dana, što su radnici odlično prihvatili.

“Tvrtka Webpower Adria osnovana je 2016. godine i trenutno zapošljava devetero radnika. Mlada smo i dinamična tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, a prosječna dob zaposlenika je 28 godina. Bili smo prva lokalno prisutna kompanija u Hrvatskoj koja je nudila marketing putem elektroničke pošte i usluge automatizacije marketinga. Volimo raditi stvari drugačije, biti otvorenog uma i imati jedinstven pristup načinu na koji vodimo i razvijamo svoje poslovanje. U skladu s našim jedinstvenim pristupom načinu vođenja i razvoja poslovanja, željeli smo biti među prvim kompanijama u zemlji koje su uvele četverodnevnu radnu sedmicu. Čvrsto vjerujem da ako brinete za svoje radnike, onda će se i oni brinuti za vaše klijente”, naglašava naš sagovornik.

Oduševljeni zaposlenici

Zanimalo nas je kako su zaposlenici reagirali kada im saopćeno da više neće raditi pet dana u sedmici, nego četiri.

“Bili su oduševljeni i uzbuđeni kada smo im rekli da ćemo od rujna uvesti četverodnevni radni tjedan. Njihove reakcije bile su neopisive. Svi imaju velik osmijeh na licu, a bilo je čak suza radosnica – iskreno će Jan. Dodao je da je ova odluka veliki korak, ali i odgovornost da se ide u ovom smjeru.

“Budući da volim osnažiti ljude i dati im onoliko odgovornosti koliko mogu podnijeti – njihov je prvi zadatak međusobno se dogovoriti tko će koji dan biti slobodan. Predstava ide dalje, a mi ćemo, naravno, i dalje našim klijentima ostati na raspolaganju pet dana u tjednu” rekao je Jan u intervjuu za Novac.hr.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime