Naslovnica Vijesti TENZIJE RASTU: Hrvatska vojska ulazi na teritoriju Srbije

TENZIJE RASTU: Hrvatska vojska ulazi na teritoriju Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je sinoć da bi eventualnim formiranjem hrvatskog vojnog kampa na KiM bili prekršeni Rezolucija SB UN 1244, princip dobrosusedskih odnosa Srbije i Hrvatske i ugrozila bi se bezbednost srpskog naroda na prostoru južne pokrajine.

Petković je za TV Pink ocijenio da su jučerašnje najave hrvatskog ministra spoljnih poslova probudile kolektivna sjećanja srpskog naroda na 1941. godinu, ali i na devedesete godine i sva strašna stradanja Srba upravo od strane Hrvata i hrvatskih vojnika.

Pozvao je na mir i istakao da ako neko pokušava da gradi mir tako što prijeti državi Srbiji i najavljuje otvaranje nekakvih vojnih baza na prostoru Srbije, između ostalog ugrožava i bezbjednost srpskog naroda na KiM koji se oseća nebezbjedno.

Ističe da se srpski narod još nebezbjednije osjeća jer se sve to dešava u danu kada južni dio Kosovske Mitrovice potpisuje ugovor sa tzv. vojskom Kosova o predavanju brda Crnuša za formiranje vojne baze tzv. vojske Kosova.

“Krši se Rezolucija 1244, krši se princip dobrosusjedskih odnosa između Srbije i Hrvatske i ugrožava se bezbjednost srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije. To su ozbiljne provokacije, ozbiljni napadi na koje nećemo ostati nijemi”, poručio je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ranije u saopštenju Kancelarije za KiM Petković je naveo da očekuje jasnu i nedvosmislenu reakciju zvaničnika Evropske unije i Brisela, koji, kako kaže, mora stati na put ovakvom zveckanju oružjem, koje dolazi od zemlje koja je članica EU.

Nema sumnje da je riječ o otvorenoj provokaciji Hrvatske na račun Srbije i udaru na dobrosusjedske odnose koje naša zemlja njeguje sa zvaničnim Zagrebom, uprkos učestalim provokacijama, ocijenio je Petković uz poruku da Srbija neće na provokacije odgovarati jezikom provokacija, ali da neće ni blagonaklono gledati na ovakve prijetnje koje unose nemir u živote Srba koji su već jednom iskusili “Pogrome” i “Oluje”.

“Zato, neka se niko ne zavarava da će bilo kome biti dozvoljeno da svoje militantne snove ostvaruje preko leđa srpskog naroda. To se neće dogoditi”, poručio je Petković, a navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Najava Hrvatske kršenje 1244 SB OUN

Narodni poslanici SNS Danijela Vujičić i Ljubomir Marić smatraju da je najava hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana da će njegova država praviti vojni kamp na KiM najdirektnije kršenje Rezolucije 1244 SB OUN.

Oni poručuju da je ta najava ozbiljno uznemirila srpski narod na Kosmetu, te da srpski i ostali nealbanski građani na KiM doživljavaju kao prijetnju bezjbednosti takvu zloupotrebu misije i mandata KFOR-a, a u svrhu pravljenja vojnih baza u kojim bi se stvarala tzv. vojska Kosova.

„Pored najave izgradnje megalomanske baze KBS u južnoj Mitrovici današnje najave hrvatskog zvaničnika Vlade su opasne po mir i bezbjednost za čitav region. Nadamo se da je ovo samo nespretna izjava, koja će to i ostati”, navode u saopštenju poslanici SNS Vujičić i Marić.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime