Naslovnica Novo Šta je razlog povlačenja Rusa sa Zmijskog ostrva: Dio plana ili ukrajinska...

Šta je razlog povlačenja Rusa sa Zmijskog ostrva: Dio plana ili ukrajinska artiljerija?

Šta je razlog povlačenja Rusa sa Zmijskog ostrva: Dio plana ili ukrajinska artiljerija?
Šta je razlog povlačenja Rusa sa Zmijskog ostrva: Dio plana ili ukrajinska artiljerija?

Nakon što je danas objavljena informacija o tome kako se ruska vojska povukla sa Zmijskog ostrva u Crnom moru, brojni vojni analitičari analizirali su razloge ovakve odluke ruske vojske.

Zmijsko ostrvo ruska vojska zauzela je u prvim danima invazije na Ukrajinu i od tada je ovo mjesto ocijenjeno kao izuzetna strateška prednost za Rusiju, bar kada je riječ o kontroli Crnog mora.Međutim, svaki put kada bi se ruska vojska pojavila na ostrvu, ukrajinske snage vršile su bombardiranja s kopna čime su značajno otežavale ostanak Rusa na ovom dijelu teritorije.

“Ostrvo je izloženo napadima iz svih pravaca, iz zraka i mora, a mali garnizon koji je imao zadatak da ga brani vojni stručnjaci su opisali kao ‘patke koje sjede’. Zmijsko ostrvo nalazi se samo oko 35 kilometara od ukrajinske obale i u dometu je raketnih i artiljerijskih udara”, navodi BBC.

Upravo ovakvim udarima, ukrajinska vojska uspjela je da značajno poremeti planove Rusije na ovom ostrvu.

“Kremlj je želio postaviti protivzračne sisteme na Zmijskom ostrvu. Međutim, to je postalo logistička noćna mora za Rusiju jer je teritorija daleko od glavnih pomorskih baza na Crnom moru”, ističe se.

Povodom povlačenja Rusa oglasio se i ukrajinski vojni analitičar Oleg Ždanov koji je rekao da stacioniranje trupa nema smisla ni za Rusiju ni za Ukrajinu jer su vojnici kao i oprema na ostrvu laka meta za artiljeriju.

Moskva tvrdi: Povlačenje je gest dobre volje

I dok ukrajinski zvaničnici i vojska tvrde kako su artiljerijskim i raketnim udarima uspjeli prisiliti Ruse na povlačenje sa Zmijskog ostrva, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je svoju verziju priče.

Naime, u saopćenju ministarstva se navodi kako su ruske trupe koje su se nalazile na Zmijskom ostrvu izvršile svoje zadatke te da su se nakon toga povukle u skladu sa planom.

U jeku krize sa hranom i blokadom crnomorskih luka, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je također naglasilo kako je povlačenje vojske poruka da Rusija neće blokirati izvoz žita preko Crnog mora.

“Povlačenjem vojske je svjetskoj zajednici pokazano da se Rusija ne miješa u napore UN-a da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda s teritorije Ukrajine. Povlačenjem smo pokazali gest dobre volje”, poručili su iz Rusije.

Koliko je značajan odlazak Rusa sa Zmijskog ostrva?

U analizi britanskih medija, vojni analitičari ocjenjuju kako povlačenje ruske vojske nije samo simbolična pobjeda Rusije već i strateški uspjeh.

“Međutim, to neće promijeniti bitno tok rata. Fokus Rusije na osvajanju cijelog Donbasa i zadržavanje područja na jugu koja su zauzeta na početku rata. Zmijsko ostrvo je na idealnom mjestu za postavljanje sofisticiranih raketnih sistema, ali na kraju krajeva, to je i dalje samo stijena”, piše BBC.

Ključno pitanje koje se postavlja nakon povlačenja Rusa jeste da li bi, tjerajući Ruse, Ukrajinci mogli razmotriti nastavak izvoza žitarica iz ove države. Bez efikasne mornarice, šanse za to su male, a ruski ratni brodovi i dalje drže primat na Crnom moru.

“Praktično, potrebno vam je da se dogodi deset stvari prije nego što možete sigurno izvoziti žito, a ovo je samo jedna”, rekao je za BBC profesor iz Londona Andrew Wilson.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime