Naslovnica Ekonomija Rekordno niska vrijednost turske lire!

Rekordno niska vrijednost turske lire!

Rekordno niska vrijednost turske lire nakon smanjenja kamatne stope
Rekordno niska vrijednost turske lire nakon smanjenja kamatne stope

Nakon što je centralna banka saopćila još jedno iznenađujuće smanjenje kamatne stope, ovaj put za 100 baznih bodova, turska lira je danas pala na novu rekordno nisku vrijednost

Dok se u drugim zemljama svijeta centralne banke žure povećati kamatne stope kako bi se uhvatili u koštac sa rastućom inflacijom CBRT je smanjio svoju referentnu stopu na 12% uprkos rastu inflacije iznad 80% na godišnjem nivou.

Turska lira je pala na rekordnih 18,42 u odnosu na dolar, nadmašivši pad dosegnut tokom velike finansijske krize prošlog decembra.

Analitičari su ovaj potez nazvali neodrživim te da je potaknut isključivo zbog napora predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da smanji troškove zaduživanja kako bi potaknuo izvoz i ulaganja.

Neuobičajena smanjenja kamatnih stopa tokom prošle godine, zajedno s rastućim cijenama robe, doveli su inflaciju do najvišeg nivoa u 24 godine što je dovelo do nikad većih troškova života.

Centralna banka opravdala je ovaj potez privrednom stagnacijom te da očekuje da će nastupiti dezinflacija, odnosno usporavanje postojeće inflacije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime