Naslovnica Koronavirus Bill Gates: Rizik od koronavirusa drastično je smanjen

Bill Gates: Rizik od koronavirusa drastično je smanjen

Rizik od koronavirusa
Rizik od koronavirusa

Osnivač Microsoft-a Bill Gates je, u okviru Minhenske bezbjednosne konferencije, rekao kako je drastično smanjen rizik od koronavirusa, ali da dolazi nova pandemija.

Za zdravstvene lidere širom svijeta, postizanje cilja Svetske zdravstvene organizacije o vakcinisanju 70% populacije planete do sredine 2022. je ključno za sprečavanje budućih naleta virusa Covid-19.

Za Gatesa, cilj predstavlja kontrolisan, usmjeren pristup u ​​borbi protiv korone, koji “zanemaruje realnost na terenu” – način razmišljanja za koji kaže da se mora promjeniti prije sljedeće pandemije.

– Nikada nećemo doći do 70%. Ko se koga zeza? Živimo u svijetu gdje imate zemlje koje troše 12.000 dolara po osobi godišnje na lijekove i zemlje koje troše 200 dolara po osobi – rekao je Gates, čija fondacija Bill & Melinda Gates Foundation godinama sprovodi uspješne kampanje vakcinacije protiv dječje paralize.

On je u intervjuu za Politico, u Minhenu, rekao da, ako igrate igru od 200 dolara po osobi, onda možete da radite samo stvari koje imaju ogroman uticaj. Milijarder je govorio, ne samo o pronalaženju efikasnijih načina za borbu protiv kovida, već i o tome kako se bolje pripremiti i odgovoriti na sledeću krizu javnog zdravlja.

– To dvoje su međusobno povezani. Pronađite rješenja za prvo, uključujući poboljšanu proizvodnju vakcine i terapije, kao i njihovu distribuciju, i buduća pandemija postaje lakša za rukovanje – kaže Gates koji se i ovoga puta vraća na pitanja ekonomije.

Naime, dio te “slagalice spremnosti” uključuje optimizaciju distribucije vakcine. COVAX, svjetska fabrika vakcina, konačno ima dovoljno doza za raspodjelu i distribuciju zemljama. Međutim, i dalje se bori da brzo dostavi hitne doze, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima i sa slabijim zdravstvenim sistemima.

Gates je rekao da bi proces trebalo da se zasniva na preferencijama svake zemlje.

– Moguće je da nacije, uključujući njih 30 koje još uvijek bilježe stopu imunizacije od 10%, žele da ciljaju samo ranjivu populaciju – rekao je i dodao da je to pitanje “na samim zemljama”.

Ističe da je jačanje zdravstvenih sistema u siromašnijim zemljama ključno za poboljšanje distribucije u sljedećoj pandemiji.

– Dobro strukturirani zdravstveni sistemi imaju više obučenih radnika i više resursa za ciljanje neodlučnosti u vezi sa vakcinom – poručio je.

Ta neodlučnost se, zapravo, definiše kao oklijevanje u vezi sa vakcinacijom, odnosno kašnjenje u prihvatanju vakcina, uprkos dostupnosti usluga vakcinacije.

Inače, u maju treba da izađe Gatesova knjiga o tome kako se spremiti za pandemiju.

Tokom protekle dvije godine, globalna zdravstvena zajednica se borila da održi korak sa virusom. Ali sada kada slučajevi omikrona opadaju u desetinama zemalja, a stotine miliona doza vakcine dolaze online svakog mjeseca, svijet bi mogao da razmišlja šire o spremnosti i budućem odgovoru, piše Politico.

– Godine 2015. mnogo ljudi je pričalo o tome šta je potrebno da se zaustavi pandemija. Formula se nije promijenila. Moramo finansirati globalni nadzor da bismo rano uočili sljedeći patogen. Moramo da finansiramo istraživanje i razvoj za bolju dijagnostiku i terapiju. S obzirom na smrt, ekonomsku štetu i razne druge negativne stvari koje su proizašle iz ove pandemije, trošak za finansiranje novih alata je skoro ništa – istakao je Gates.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime