Naslovnica Vijesti Rusi gađali mete na zapadu Ukrajine, raketiran aerodrom u Lavovu

Rusi gađali mete na zapadu Ukrajine, raketiran aerodrom u Lavovu

Rusi gađali mete na zapadu Ukrajine, raketiran aerodrom u Lavovu
Rusi gađali mete na zapadu Ukrajine, raketiran aerodrom u Lavovu

Veliki oblak dima podiže se u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu koji dolazi iz smjera aerodroma, šest kilometara od centra grada, rekao je BBC-jev dopisnik Jonah Fisher, koji se trenutno nalazi u gradu.

U upozorenju ukrajinskih vlasti navodi se da su se u blizini grada čule eksplozije. Prema televizijskoj postaji Ukraine 24, eksplozije su se čule u raznim dijelovima grada Lavova oko 6:30 sati.

Na svom Telegram kanalu televizija je objavila video na kojem se vidi veliki oblak dima na horizontu u gradu.

Nezvanični izvještaji govore da su ruske rakete gađale aerodrom.

Ukrajinski novinar Ostap Yarysh, koji izvještava za ukrajinsku službu Glasa Amerike, rekao je u tweetu da je čuo nekoliko eksplozija.

Sirene za zračne napade oglašavaju se jutros u više područja širom zapadne Ukrajine.

Kako javlja nacionalna novinska agencija Ukrinform, sirene se oglašavaju u regijama Rivne, Voljn, Lavov, Ternopil i Ivano-Frankivsk.

U međuvremenu, ukrajinska državna služba za hitne slučajeve podijelila je fotografije noćnih evakuacija iz regije Kijev. Više od 1.000 Ukrajinaca prevezeno je u četvrtak navečer autobusima i automobilima, objavili su dužnosnici na društvenim mrežama.

Dodaje se da se trenutno nalaze na “sigurnom mjestu”.

Američka organizacija Institut za proučavanje rata (ISW) u međuvremenu je procijenila da će južni lučki grad Mariupolj vjerojatno pasti u narednim sedmicama usred kontinuiranog ruskog napada.

Analiza ISW-a otkriva da ruske snage u četvrtak nisu napravile veći teritorijalni napredak, što se slaže s procjenama američkih i britanskih obavještajnih službi.

No ISW zaključuje da bi “potpuno uništenje” Mariupolja i pojačano gađanje njegovih stambenih područja moglo dovesti do njegove kapitulacije ili konačnog osvajanja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime