Naslovnica Novo Rusi najavljuju referendume: Hoće li se jug Ukrajine i Donbas otcijepiti?

Rusi najavljuju referendume: Hoće li se jug Ukrajine i Donbas otcijepiti?

Rusi najavljuju referendume: Hoće li se jug Ukrajine i Donbas otcijepiti?
Rusi najavljuju referendume: Hoće li se jug Ukrajine i Donbas otcijepiti?

Član ruskog pregovaračkog tima i šef Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Rusije Leonid Slutski izjavio je kako se referendumi o priključenju ukrajinskih regija Rusiji mogu očekivati tokom ljetnog perioda.

U intervjuu za novinsku agenciju TASS, Slutski je naglasio kako se referendumi o pripajanju Ruskoj Federaciji mogu očekivati u Lugansku, Donjecku, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti koje se nalaze na jugu Ukrajine, a koje trenutno gotovo u potpunosti kontrolira ruska vojska.

“Ne želim prognozirati datume, ali mogu pretpostaviti da bi se inicijative za održavanje referenduma na ovim prostorima mogle pojaviti vrlo brzo, već na ljeto. Logično, bile bi manje-više u istom periodu”, rekao je Slutski.

Šef ruskog komiteta je pojasnio kako odluku o pripajanju Rusiji moraju donijeti građani ovih dijelova Ukrajine.

“Nije tajna da takva osjećanja postoje u Donbasu, Hersonu i Zaporožju. Prilično su jaka. Što se tiče Rusije, mi ćemo imati dovoljno resursa i kapaciteta da osiguramo uključivanje novih subjekata u svoj sastav”, poručio je.

Iako se borbe i dalje vode u određenim područjima, ruska vojska je naročito na području Hersona već uspostavila određeni vid proruske uprave, te su kao sistem plaćanja uveli rublju.

Načelnik regionalne vojne uprave Herson Genadij Laguta izjavio je kako je situacija u okupiranom Hersonu i dalje teška te da Rusi namjeravaju u potpunosti onemogućiti ukrajinsku telekomunikaciju na ovom prostoru.

“Trenutno je situacija u privremeno okupiranoj oblasti Herson i dalje teška. Na teritoriji regije nema mobilne komunikacije, a dijelom i interneta. Rusi namjeravaju povezati internet i mobilne komunikacije preko ruskih kompanija i operatera”, rekao je Laguta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime