Naslovnica Novo Rusija će “prijateljskim nacijama” prodavati naftu po niskim cijenama

Rusija će “prijateljskim nacijama” prodavati naftu po niskim cijenama

Rusija će
Rusija će "prijateljskim nacijama" prodavati naftu po niskim cijenama

Ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov rekao je da je njegova zemlja spremna da prodaje naftu i naftne derivate tzv. prijateljskim zemljama u bilo kojem rasponu cijena, objavio je jučer list Izvestia.

Šulginov je prokremljskom listu govorio o stanju ruske naftne i gasne industrije, koja se suočava sa izazovima zbog bojkota i sankcija zbog invazije na Ukrajinu.

Rekao je da bi cijene sirove nafte na prodajnim mjestima u principu mogle dostići 80 do 150 dolara po barelu, iako je Rusija više fokusirana na osiguranje funkcionisanja naftne industrije. Međunarodna referentna vrijednost sirove nafte prošlog je mjeseca dostigla cijenu od skoro 140 dolara po barelu, a od srijede je pala na oko 100 dolara po barelu.

Šulginov nije precizirao na koje to prijateljske zemlje misli, ali se zna da Indija i Kina kupuju rusku naftu po jeftinijim cijenama. Nijedna od tih zemalja nije otvoreno osudila Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu. Indija, treći najveći potrošač nafte u svijetu, prošle godine je kupila oko 12 miliona barela od Rusije, što čini samo 2% njenog ukupnog uvoza.

U međuvremenu, velike kineske državne rafinerije nafte ne potpisuju nove ugovore o kupovini nafte, iako manje nezavisne rafinerije i dalje diskretno kupuju rusku naftu, izvijestio je Reuters prošle sedmice.

Rusija je energetski moćna, pa će čak i usljed sankcija i bojkota, ubirati skoro 321 milion dolara od svog izvoza energije u 2022. godini, za 36% više nego 2021. godine.EU kao glavni kupac ruskih energenata, uvela je prošle sedmice zabranu uvoza uglja iz Rusije. Razmatra se i zabrana uvoza nafte, ali se ne spominje prekid uvoza prirodnog gasa.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime