Naslovnica Novo Rusija na ivici bankrota

Rusija na ivici bankrota

Rusija na ivici bankrota
Rusija na ivici bankrota

Ekonomska cijena invazije na Ukrajinu danas je u potpunosti došla do izražaja nakon što ruska vlada pogođena sankcijama balansira na rubu mogćnosti da otplaćuje vanjski dug.

Kao što je ranije objavljeno, Moskva je trebala platiti 117 miliona dolara dvodolarno denominiranih prodajom obveznica 2013. godine no zbog nemogućnosti da plati dug i najave Kremlja da bi se isplata mogla izvršiti u rubljama, čak i iskusni investitori ne mogu predvidjeti šta bi se naredno moglo dogoditi.

Neki tvrde da je ovo najpozornije praćena isplata vladinih dugova još od grčkog bankrota u jeku krize u eurozoni. Drugi navode kako je potrebno dopustiti Rusiji hitni grace period od 30 dana za naplatu potraživanja.

“Kada govorimo o bankrotima, radi se o tome da to nisu čisti rezovi i ova situacija nije izuzetak. Postoji odgoda naplate tako da nećemo znati šta se dešava barem do 15. aprila”, izjavio je menadžer portfelja Guido Chamorro prenosi Reuters.

Nemogućnost Rusije da otplaćuje dugove bila je nezamisliva sve do pokretanja onoga što je Putin nazvao „specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini“ krajem februara. Rusija je imala blizu 650 milijardi dolara u valutnim rezervama a dnevno je prodavala količine nafte i gasa u vrijednosti od nekoliko stotina miliona dolara.

Zbog takve pozicije Rusije na tržištu kao velikog proizvođača roba, cijene na globalnom nivou rastu usljed inflacije. Ruske obveznice sada se prodaju za samo 10% do 20% stvarne cijene.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime