Naslovnica Novo Rusija najavila prekid vatre u Mariupolju, Zelenski upozorava na novu rusku ofanzivu

Rusija najavila prekid vatre u Mariupolju, Zelenski upozorava na novu rusku ofanzivu

Rusija najavila prekid vatre u Mariupolju, Zelenski upozorava na novu rusku ofanzivu
Rusija najavila prekid vatre u Mariupolju, Zelenski upozorava na novu rusku ofanzivu

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je prekid vatre u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju pod opsadom, počevši od danas ujutro, kako bi se omogućila evakuacija civila.

“Da bi ova humanitarna operacija uspjela, predlažemo da se ona izvede uz direktno učešće Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice i Međunarodnog komiteta Crvenog križa”, navodi se u saopćenju ministarstva.

Humanitarni koridor od Mariupolja do Zaporožja, kroz lučki grad Berdjansk pod ruskom kontrolom, otvorit će se u 10 sati po lokalnom vremenu.

Ukrajina nije komentarisala tu najavu.

Prethodni pokušaji uspostavljanja primirja u Mariupolju propali su zbog optužbi za kršenje s obje strane. Rusija je također optužena za prisilno premještanje hiljada civila u Rusiju ili područja pod ruskom kontrolom.

Ovo saopćenje dolazi nakon novih satelitskih fotografija koje pokazuju razaranja izazvana granatiranjem.

Slike, koje je objavila kompanija za posmatranje Zemlje Maxar, pokazuju da su stambene oblasti svedene na ruševine i prikazuju rusku artiljeriju na položajima na periferiji grada.

U međuvremenu, ukrajinske snage spremaju se za nove ruske napade na istoku zemlje dok Moskva tamo jača svoje trupe nakon što je pretrpjela neuspjehe u blizini glavnog grada Kijeva, izjavio je danas predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U ranojutarnjem obraćanju, Zelenski se osvrnuo na kretanje ruskih trupa od Kijeva i Černihiva i rekao da to nije povlačenje, već “posljedica rada naših branilaca”.

Zelenski je dodao da Ukrajina vidi “nagomilavanje ruskih snaga za nove udare na Donbas i da se za to pripremaa”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime