Naslovnica Vijesti Rusija napravila popis “neprijateljskih zemalja”, evo ko je na njemu

Rusija napravila popis “neprijateljskih zemalja”, evo ko je na njemu

RUSKE vlasti počele su kompilirati popis “neprijateljskih zemalja”. Na popisu je zasad devet zemalja.

Prva zemlja na popisu, čije postojanje je za TV kanal Rusija 1 potvrdila glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, je SAD.

Uz Sjedinjene Države, na popisu su još: Ukrajina, Litva, Poljska, Latvija, Češka, Estonija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Gruzija.

Odluku o popisu “neprijateljskih zemalja” donio je ruski predsjednik Vladimir Putin i to uoči dugo očekivanog sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji bi se trebao održati na ljeto.

“Uvijek smo naglašavali da je naša vanjska politika apsolutno miroljubiva. No, uvijek smo govorili i da svi potezi koje smatramo neprijateljskima neće ostati bez odgovora. Paket mjera koje sad poduzimamo mogu se smatrati odgovorom na takve poteze. Naša zemlja ne poduzima agresivne poteze, to je odgovor i zaštita naše zemlje od neprijateljskih poteza onih koji su opsjednuti nama i onih koji na neki način pokušavaju zaustaviti razvoj naše zemlje”, rekla je Zaharova.

“Popis nije finaliziran”

Ruski vanjskopolitički analitičar Maksim Sučkov na Twitteru je objavio da se radi samo o popisu “zemalja kandidata” o kojima se trenutno raspravlja u Kremlju koji je procurio u medije. Treba napomenuto da je TV kanal Rusija 1 pod snažnim utjecajem Putinove vlasti, pa je teško očekivati da je popis pušten u javnost bez znanja Kremlja.

Putinov glasnogovornik Dimitri Peskov rekao je novinarima da “popis nije finaliziran”, dodavši da ne zna kad će biti.

Ruske novine Izvestija navode da je popis “simboličan” te da su se na njemu našle zemlje koje su protjerale ruske diplomate.

Rusija protjerala diplomate iz Litve, Latvije, Estonije…

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova danas je naredilo protjerivanje sedam diplomata iz predstavništava Slovačke, Litve, Latvije i Estonije, kao odgovor na protjerivanje ruskih izaslanika.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime