Naslovnica Novo Rusija prijeti Japanu da će se osvetiti ako nastave pomorske vježbe sa...

Rusija prijeti Japanu da će se osvetiti ako nastave pomorske vježbe sa SAD-om

Rusija prijeti Japanu da će se osvetiti ako nastave pomorske vježbe sa SAD-om
Rusija prijeti Japanu da će se osvetiti ako nastave pomorske vježbe sa SAD-om

Rusija je upozorila Japan da će doći do odmazde ukoliko zajedničke pomorske vježbe sa Sjedinjenim Američkim Državama prošire u blizini istočnih granica Rusije. Napetost je dodatno porasla nakon što je Vladimir Putin jučer kazao da se ne libi udariti i na druge države ukoliko bude postojao razlog.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Igor Morgulov rekao je da su američko-japanske pomorske vježbe “potencijalno uvredljive prirode”, prenijela je to ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

“Takve postupke japanske strane vidimo kao prijetnju za sigurnost naše zemlje. Ako se takva praksa proširi, Rusija će poduzeti uzvratne mjere u interesu jačanja svojih obrambenih sposobnosti”, rekao je Morgulov.

Međutim, on nije precizirao o kojim američko-japanskim vježbama govori niti je eksplicitno naveo u kojem obliku bi došla ruska odmazda u slučaju da se ogluše o upozorenje.

Japan na primjedbe ruskog zvaničnika iz vlade još uvijek nije odgovorio.

Jučer je i ruski predsjednik Vladimir Putin kazao da će reagovati ukoliko se bilo koja država involvira u rat u Ukrajini, ali i ukoliko dođe do bilo kakve prijetnje Rusiji. To je stvorilo dodatne napetosti na već postojeći problem između Tokija i Moskve.

Japan i Rusija se inače spore oko suvereniteta ostrva koja se nalaze sjeverno od Japana, a koje su sovjetske snage zauzele nakon predaje Japana savezničkim snagama u Drugom svjetskom ratu. Japan naglašava da su četiri ostrva “nezakonito okupirana”, a to je prvi put u dvije decenije da su iskoristili takav termin za ovaj problem.

CNN je analizirao rast tenzija između ove dvije države, kao i posljednja dešavanja u njihovom odnosu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime