Naslovnica Novo Rusija prijeti Zapadu “katastrofalnim posljedicama” i ogromnim cijenama plina

Rusija prijeti Zapadu “katastrofalnim posljedicama” i ogromnim cijenama plina

Rusija prijeti Zapadu
Rusija prijeti Zapadu "katastrofalnim posljedicama" i ogromnim cijenama plina

Embargo na rusku naftu imao bi katastrofalne posljedice po svjetsko tržište i mogao bi cijenu barela dovesti do 300 eura, upozorila je Moskva i zaprijetila zatvaranjem plinovoda Sjeverni tok 1.

– Sasvim je očito da će odbijanje kupnje ruske nafte dovesti do katastrofalnih posljedica za svjetsko tržište – rekao je zamjenik ruskog premijera zadužen za energetiku, Aleksandar Novak.

– Nagli skok cijena mogao bi biti nepredvidljiv i dostići 300 dolara za barel, pa i više –  rekao je, prenose ruske novinske agencije.

Kada je Moskva u februaru priznala nezavisnost pobunjenih teritorija na istoku Ukrajine, Zapad je zamrznuo projekt Sjeverni tok 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom.

– S punim pravom možemo donijeti sličnu odluku i uvesti embargo na isporuku plina putem plinovoda Sjeverni tok 1 kojim ruski plin stiže u Evropu i koji je trenutno pun “100%” – rekao je Novak.

– No, za sada nismo donijeli takvu odluku iako nas evropski političari nagone na to svojim izjavama i optužbama – istaknuo je.

Novak je rekao da je nemoguće isporuke ruske nafte na evropsko tržište brzo zamijeniti isporukama drugog izvora.

– Za to će trebati više godina i bit će skuplje za evropske potrošače koji će biti najveće žrtve takvog scenarija – upozorio je.

Cijena barela sjevernomorskog Brenta bila je u nedjelju oko 24.00 sata po srednjoeuropskom vremenu gotovo 140 dolara, što nije daleko od apsolutnog rekorda 147,50 dolara koji je dosegnula u srpnju 2008.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime