Naslovnica Novo Rusija tvrdi da je u jučerašnjem napadu ubila čak 50 ukrajinskih generala...

Rusija tvrdi da je u jučerašnjem napadu ubila čak 50 ukrajinskih generala i oficira

Rusija tvrdi da je u jučerašnjem napadu ubila čak 50 ukrajinskih generala i oficira
Rusija tvrdi da je u jučerašnjem napadu ubila čak 50 ukrajinskih generala i oficira

Rusija tvrdi da je više od 50 ukrajinskih generala i visokih oficira ubijeno u jučerašnjem raketnom napadu u blizini Dnjepra.

Kako je saopćeno iz ruskog Ministarstva odbrane, ruska vojska navodno je gađala ukrajinsko zapovjedno mjesto dok su visoki ukrajinski oficiri održavali sastanak.

Dodali su da su upotrijebili rakete “Kalibr” iz mora u napadu na mjesto u blizini Dnjepra, četvrtog po veličini grada u Ukrajini.

“U napadu je eliminisano više od 50 generala i oficira ukrajinske vojske”, uključujući članove visokog zapovjedništva, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Glasnogovornik je također rekao da je Rusija uništila fabriku za popravak tenkova u Harkivu, kao i 10 haubica i do 20 vojnih vozila u Mikolaivu u odvojenim raketnim napadima.

Ukrajinski zvaničnici nisu potvrdili ove navode.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba rekao je da će se Ukrajina nastaviti boriti protiv ruske invazije čak i ako prestane isporuka oružja sa Zapada.

“Ako ne dobijemo oružje, onda ćemo se boriti lopatama, ali ćemo se braniti jer je ovo rat za naš opstanak”, rekao je.

Osvrćući se na kašnjenja Njemačke i drugih zemalja u isporuci oružja obećanog Kijevu, Kuleba je nastavio: “Što prije dobijemo oružje… veća nam je pomoć. Ako oružje bude poslano kasnije, i dalje ćemo reći ‘Hvala’, ali tada će puno vremena biti izgubljeno, puno ljudi će umrijeti.”

Naglasio je da nitko na Zapadu ne bi trebao vjerovati da bi Ukrajina bila spremnija na ustupke Rusiji bez isporuka oružja.

Kuleba je priznao da njegova zemlja ima na raspolaganju znatno manje oružja od Rusije, dodajući da “ne mogu dobiti rat s takvom neravnotežom”.

Posljednjih dana, rekao je, Rusi su samo u Ukrajini ispalili 1000 projektila na ciljeve i zato su Ukrajini potrebni sistemi protuzračne odbrane.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime